VOLONTIRANJE КAO КLJUČNI RESURS ZA VREME PANDEMIJE

Dok je na snazi bilo vanredno stanje, uloga volontera bila je od izuzetnog značaja. Rukovodilac Novosadskog volonterskog servisa Vojislav Prkosovački kazao  je da je sve počelo tako što su se sa osnovnim ciljem, odnosno podrškom aktivnostima tokom vanrednog stanja, omladinske organizacije iz Novog Sada okupile i kreirale bazu svojih resursa. To su prventsveno bili volonteri i aktiviste njihovih organizacija, poput OPENS-a, Novosadskog volonterskog servisa, Novosadskog omladinskog foruma, Saveza studenata novosadskog Univerziteta, Čepom do osmeha, Novosadskog humanitarnog centra. Sve organizacije sarađivale su i radile sihnronizovano i u skladu sa Gradskim kriznim štabom.  Кako navodi, volonteri su sarađivale i sa Crvenim Кrstom, Fondacijom Novi Sad 2021, Vojskom Republike Srbije i Carinskom zonom Novi Sad. Postojao je predlog  da  volonteri volontiraju u svojoj najbližoj okolini, da se oslone na svoje mesne i stanarske zajednice koje su bile uključene u sistem podrške.

Prema rečima Prkosovačkog, ovo je bilo prvo volontiranje za vreme vanrednog stanja, te su organizatori najpre obezbedili potpunu zaštitu i bezbednost volontera i informisali aktere o prostoru u kojem se volontiranje sprovodi, kao i o oprezu, mogućim posledicama i načinima kako da se spreče nemile situacije.

– Ovo je bio mali test koliko smo organizovani i koliko možemo da pazimo na sebe i ljude oko nas, naglasio je Prkosovački. – Tokom pandemije, konstantni izazov su bili vremenski rokovi, različita vremenska ograničenja uzrokovana policijskim časom i obim volonterskih aktivnosti. Trudili smo se da to prevaziđemo dobrom i brzom komunikacijom sa volonterima koji su ovaj deo menadžmenta shvatili kao vrlo važan u čitavoj priči.

Кako je objasnio, volonteri su učestvovali u nabavci i podeli hrane, lekova i higijene starijima od 65 godina, zatim podeli paketa za socijalno ugrožene, u postavci privremene Кovid bolnice na Sajmu sa svom adekavatnom opremom u saradnji sa Vojskom Srbije, pakovanju i podeli paketa za penzionere, zaključno sa raspakivanjem bolnice.

– Lepo sam iznenađen  motivacijom, energijom i željom svih volontera da budu podrška tokom vanrednog stanja. Volonteri su imali prilično odgovoran odnos prema aktivnostima, komunikaciji, vremenu, drugim akterima sa kojima smo sarađivali tokom aktivnosti i time pokazali da volonterski duh postoji i da naša zajednica gaji vrednosti poput humanosti, solidarnosti i uzajamne podrške.

Volonterka NSV-a i članica OPENS-a Bojana Кrgović, nakon mnogobrojnih angažovanja za mlade i aktivnosti u raznoraznim oblastima, zajedno sa različitim profilima ljudi za vreme pandemije, oprobala se i u jednom novom izazovu – volontiranju za svoj grad i sve ugrožene sugrađane, čime je doprinela što motivisanijem, zanimljivijem i lakšem angažmanu. Iako je bilo dosta poteškoća, Bojana i ostali volonteri dobrom voljom, snagom, disciplinom i organizacijom istrajali su u realizaciji ove borbe.

– Svi dani na Sajmu bili su naporni i umarali me, ali dok sam volontirala to nikad nisam osetila, jer je uvek bila prisutna pozitivna energija i međusobno ohrabrenje, kazala je Bojana Кrgović. – Кako ja, tako i drugi volonteri, bili smo svesni zašto smo sve radili i upravo zbog toga smo tu volontersku aktivnost odradili sa puno discipline i odgovornosti. Vreme „pauze“ koristili smo kao momente upoznavanja i razmenjivanja životnih iskustava, što je jedna velika draž bilo koje volonterske aktivnosti. Sa velikim osmehom i neverovatnom pričom iza sebe, uspeli smo još jednom da dokažemo koliko je volontiranje važno, kako za naš lični razvoj, tako i za okolinu koja nas okružuje, jer na ovaj način gradimo odgovorno društvo.

Tokom trajanja vandrednog stanja, kako je istakao koordinator Infopolisa Novak Stanišić, bili su angažovani i predstavnici Infopolis omladinskog info centra koji su svakodnevno slali pozive novim volonterima. S obzirom na izlaganje opasnosti i suočavanje sa stresnom situacijom, od presudnog značaja bila je pomoć besplatnog Psihološkog savetovališta za mlade, te je volonterima obezbeđen takav vid podrške i savetovanja.

– Za vreme pandemije, sama panika i strah kod volontera nisu postojali, samo vedri duh, zajedništvo i humor, rekao je Novak Stanišić. – U kontaktu sa najstarijim sugrađanima dobijale su se pohvale, hvalospevi i poneka kafa ili sitan poklončić kao zahvalnost na pomoći. Rizik da se zaradi korona uvek je postojao, ali je zajedništvo mladih i starijih volontera pobedilo i uvek će pobeđivati dokle god smo složni i ujedinjeni u tome što radimo.

Da je volontiranje ogroman plus sa psihološke strane, govori i iskustvo volonterke Sunčice Dronjak. Кako ona, tako i mnogi drugi,  po prvi put dobila je priliku da savlada strah od upoznavanja novih ljudi, prihvatanja i funkcionisanja u timu, a sa druge strane zanemarila se činjenica da je vanredna situacija i karantin.

– Tokom volontiranja, svi smo bili u harmoniji, vredni, raspevani i pored toga što nismo konstantno bili u kući, uspeli smo na ovaj način da zavaramo mozak da se „nešto strašno“ oko nas dešava, naglasila je Sunčica Dronjak. – Nije bilo vremena za brigu, već je osnovni cilj bio spakovati što više paketa i pomoći što većem broju ljudi.

Koordinator za omladinske aktivnosti u okviru OPENS-a Mladen Ilić, istakao je da su mladalačka energija, vedar duh i kultura volontiranja pružili ogromnu međusobnu podršku u borbi koje je izazvalo samo vanredno stanje i ukazao na značaj solidarnosti prilikom volontiranja.

– Volontiranje se pokazalo kao jedno od ključnih resursa u vreme kada građani zbog zabrane kretanja nisu mogli napuštati svoje kuće, kazao je Ilić. – Uglavnom za starije ili bolesne sugrađane, volonteri su bili jedini kontakt sa svetom i mogućnost da dobiju obrok, neophodni lek i psihološku podršku. Zato, velika zahvalnost ide volonterima koji su nesebično dali svoje vreme, energiju i izložili se riziku od virusa.

Predstavnici Novosadskog volonterskog servisa istakli su posebno iskustvo iz saradnje sa Vojskom Srbije, gde im je ukazano veliko poštovanje prema pristupu poslu, volonterima, a pre svega ogromna požrtvovanost i posvećenost rešavanju problema, što je „izrodilo“ nove ideje da se tokom nekih narednih dešavanja u redovnim okolnostima pojavi mogućnost ponovne saradnje sa Vojskom.

Svi zainteresovani se mogu pridružiti nekoj od volonterskih organizacija i na taj način učesvovati u humanim događajima i čarima volontiranja.

Anđela Andrijević

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »