Feature Image

Radionica: Psihološka strana fudbala

29.11. OPENS kancelarija, Laze Telečkog 2

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) saopštila je da je finale Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji gledalo više od milijardu ljudi. Fudbalska igra se prati od sela u Africi do megalopolisa u Americi. Stadioni u Evropi imaju impozantan broj turista, koji ih obilaze i dok ne traje meč. Bilo da je to za nekoga negativna, a za druge pozitivna pojava, fudbal je zaslužio psihološku analizu i bavljenje tim fenomenom.

Neka od tema koje ćemo na radionici obraditi:
– Zašto je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu?
– Zašto je fudbal više od „hleba i igara“.
– Kako je to nekada bila igra koju igraju „proleteri“, a gledaju „milioneri“, a danas igraju „milioneri“, a gledaju „proleteri“.
– Fudbalska igra i početak industrijske revolucije.
– Fudbalska igra u digitalnoj eri.
– Da li neko zloupotrebljava fudbalsku igru i mehanizme koji stoje iza nje?
– Koji to psihološki mehanizmi stoje iza ove igre koja privlači milione ljudi na svim meridijanima
– Šta nam se to nalazi u kolektivnom nesvesnom što projektujemo na fudbal?
– Geštalt i fudbal – šta je u polju i koji je odnos polja i publike/pojedinca?
– Koja je veza mehanizama odbrane, kao što su reaktivna formacija, racionalizacija, identifikacija, sublimacija i fudbalske igre?
– Fudbalska igra kao transakcija.
– Afektivna vezanost i ljubav prema fudbalu.

Ukoliko vas zanima da uronite u psihološku stranu fudbala, prijava za radionicu je otvorena do srede 28.11. u podne. Potrebno je poslati ime i prezime, godište i odgovor na pitanje da li ste ranije učestvovali na radionicama OPENS-a? Sve to poslati na Potvrdni mail o prisustvovanju na radionici dobijate od omladinskog sektora.

Voditelj radionice:
Filip Đorđević, diplomirani psiholog, psihološki savetnik, psihoterapeut transakcione analize (u edukaciji), osnivač Psihološkog savetovališta „Đorđević“ u Novom Sadu.
Radi sa klijentima psihološko savetovanje i psihoterapiju od 2013. godine u nekoliko savetovališta u Novom Sadu i Beogradu. Oktobra 2017. Je otvorio svoje psihološko savetovalište u kojem radi u saradnji sa još nekoliko kolega. U radu koristi ekliktički pristup, odnosno pristup prilagođen svakom klijentu ponaosob, jer veruje da je svaka osoba jedinstvena i neponovljiva, pa samim tim i svaka intervencija je u neku ruku neponovljiva i jedinstvena. Preferira terapiju usmerenu na klijenta, kognitivno bihejvioralne pravce kao što je racio – emocionalno – bihevjioralna terapija, akting terapija, uživa u nekim geštalt tehnimaka, a bazično se oslanja na ROD model iz ugla transakcione analize. Dobro podnosi stres, pa je vrlo uspešno radio sa traumtizovanim osobama i učesnicima rata.
Rad sa mladima obožava. Ima utisak da je prošao sve moguće mladalačke faze i uspeo da ih prebrodi, pa je danas motivisan da svojim iskustvom , znanjem i profesionalnim radom, pomogne mladima da pronađu autentičnog sebe, da žive po svojem kroju, zadovoljni, uspešni i kreativni. Nema veće sreće od toga, a tome nas niko ne uči.

 

Link do događaja pronađite ovde.