Let the youth games begin!

Ovo je definitivno omladinski sportski mesec, a stranice najlepše i najrazigranije sportske bajke ispisujemo Sportskim igrama mladih koje su u Novom Sadu, u prisustvu velikog broja zvanica iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, svečano otvorene za ceo region.

Polaganjem zakletve prijateljstva i paljenjem baklje prijateljstva poslata je poruka mira, prijateljstva, tolerancije i zajedništva i zvanično je označen početak još jedne sjajne sezone Sportskih igara mladih. Ceremonija je počela intoniranjem himne Republike Srbije u izvođenju hora novosadske Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”. Posle nastupa Haos Animatora i hora ISON, publici su se putem video-poruka obratili i ambasadori Igara Johanes Han, komesar za evropsku politiku i pregovore o proširenju, ambasadori Igara Predrag Mijatović, Nemanja Matić i Luka Modrić, kao i evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navračić.

Zakletvu prijateljstva u ime sportista položila je Lana Batez, talentovana odbojkašica, ćerka legendarnog odbojkaša Vladimira Bateza.

„Presrećan sam zbog današnjeg dana. Moram da se zahvalim svim relevantnim osobama, ljudima i institicijama, koje pomažu da se Igre održavaju već šestu godinu za redom u Srbiji. Ponosan sam na činjenicu da Igre ove godine okupljaju preko 80.000 dece i posebno se zahvaljujem predsedniku Republike Srbije. I naravno posebno hvala Novom Sadu, gradonačelniku Milošu i njegovim ljudima koji su nam bili na raspolaganju ovih dana“, istakao je Zdravko Marić, idejni tvorac Igara.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nije krio ponos zbog činjenice da je upravo Novi Sad grad u kojem se rađa nova sezona jedne on najvećih manifestacija amaterskog sporta u Evropi.

„Kako da ne budete zadovoljni kada vidite nekoliko hiljada đaka i mladih, zbog kojih su i organizovane Sportske igre mladih. Za mene je prirodno da prva adresa za ovakvo veliko takmičenje bude baš Novi Sad, kao evrska prestonica mladih“, deo je izlaganja prvog čoveka Novog Sada.

Najsvečaniji trenutak otvaranja Sportskih igara mladih i ovoga puta bio je onaj kada su mlade nade našeg spota odbojkašica Minja Osmajić i atletičar Marko Beljanski uneli baklju prijateljstva i kada je, uz zvuke fanfara i konfete plamen prijateljstva Sportskih igara mladih obasjao ne samo Novi Sad već i čitav region. Baklja će tokom predstojećih meseci krstariti gradovima širom regiona oplemenjujući detinjstva onih koji su svima nama najdraži.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »