OPENS, kao savez udruženja, nastao je 2016. godine. Nakon što se Novi Sad prvi put kandidovao (Grad je ušao u prvih pet gradova, ali nije dobio titulu Omladinske prestonice Evrope za 2018. Godinu) i izgubio od Kaškaiša titulu, omladinske i organizacije za mlade u Novom Sadu, okupile su se i odlučile da još jednom daju podršku gradu za kandidaturu za Omladinsku prestonicu, ali pod drugačijim uslovima. Grad je bio nosilac titule, ali je takođe podjednako pripadao i omladinskom sektoru. Šest novosadskih organizacija – Savez studenata Univerziteta u Novom Sadu – Savez studenata Medicinskog fakulteta Novi Sad, Omladina Jazasa Novi Sad, Centar za omladinski rad, BalkanIDEA Novi Sad, Inženjeri zaštite životne sredine, Kulturanova – tako su bile osnivačice Saveza OPENS koji i danas podnosi godišnje izveštaje skupštini. Pomenute organizacije su postale osnivačice na osnovu kriterijuma koje je doneo Neformalni forum omladinskih organizacija Novog Sada.

 

Zajedno sa timom OPENS-a, organizacije osnivači nastojale su  da kreiraju i izgrade prostor i okruženje u kome su  mlade osobe imale podršku i mogle da ostvare svoje ideje, da se aktivno uključe u zajednicu u kojoj žive, uče, zabave se na kvalitetan način, rade, izraze svoju kreativnost. Tako su osnivači, zajedničkim radom u OPENS-u, ali i svako u svom polju delovanja, nastojali da Novi Sad u 2019. godini pošalje svetu sliku grada u kome mladi imaju mesto koje žele i koje bi trebalo da im pripada.

 

Jednom, kada budemo pričali o počecima OPENS-a i istoriji, podvučeno će stajati da su Osnivači OPENS-a svojim autoritetom u omladinskom sektoru dali vetar u leđa celom procesu, te prateći aktivnosti, procedure i pravilnike, osigurali transparentnost u radu i održivu budućnost.