“Dunav za mir” u Novom Sadu

09 Aug/2018 Objavljeno u Vesti

Saradnja OPENS-a i Medijskog edukativnog centra

Tridesetak mladih iz Srbije, ali i Mađarske, Italije, Portugala i drugih zemalja, od ponedeljka je u Novom Sadu gde u okviru projekta “Dunav za mir” pohađaju petodnevne radionice medijske, informacione, filmske i digitalne pismenosti.

“Cilj je da mladi steknu osnovne veštine i znanja neophodne u aktivnom radu  na ostvarivanju ciljeva agende Ujedinjenih nacija 2030 o održivom razvoju”, objašnjava predsednik Medijskog edukativnog centra Miomir Rajčević i dodaje: “Treba tom nekom njihovom osnovnom znanju da dodamo nešto što se zove društveno znanje, emotivno znanje i pretvori tu kombinaciju znanja u vrednosti koje mogu da im pomognu da se agenda 2030 o održivom razvoju Ujedinjenih nacija ostvari i u Srbiji i u regionu”.

Značaj projekta prepoznao je i OPENS, koji je pružio podršku održavanju radionica u Novom Sadu.
“OPENS je ušao u celu priču zato što je fokus na mladima, ali i zato što je ceo region uključen. Nama je to samo dodatni plus, jer je jedan deo naše aplikacije namenjen upravo tome da se mladi malo vise edukuju o evropskim vrednostima, da im se približe svetske i evropske institucije i velike svetske organizacije,” objašnjava Aleksandra Ilijin, programska koordinatorka OPENS-a.

Dunav za mir u Novom Sadu je prvi korak ka stvaranju uslova za postizanje ciljeva održivog razvoja. Mladi treba da budu najvažniji učesnici jer će oni 2030. godine biti na liderskim pozicijama i imati najviše koristi od aktivnosti i rezultata ovog projekta. Kako dodaju u Medijskom edukativnom centru, projektom možemo doprineti i stvaranju jasne vizije i svesti o važnosti održivog razvoja pomoću podizanja društvenih, ekonomskih, ekoloških i građanskih kapaciteta i odgovornosti svih učesnika-saradnika-partnera.

Tagovi: dunav, dunav za mir, medijski edukativni centar, mladi, novi sad, opens, opens2019