„Kulturno blago: svet u muzejskom kovčegu“

U okviru programa Omladinske prestonice Evrope i kao deo projekta „Muzej mladih“, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog svečano je otvorena izložba učenika Škole za dizajn „Bogdan Šuput“.

Izložba nosi naziv „Kulturno blago: svet u muzejskom kovčegu“ i jedna je od tri dela projekta „Muzej mladih“.

„Mi smo se trudili da uključimo mlade u sve sfere, a kultura jeste jedan veoma bitan deo života mladih ljudi. Sa obzirom na to da smo radili i tokom prošle godine sa školom „Bogdan Šuput“, znamo koliko su oni kreativni. Ono što ćemo mi učiniti dodatno, jeste da preostale mlade pokušamo da privolimo i da pružimo podršku ustanovama kulture da otvaraju svoja vrata mladim ljudima. Mladi ne treba samo da dođu i da vide postavku nego i da učestvuju. Naš zadatak je da im pružimo sve prilike koje imaju u Novom Sadu,“ kaže programska koordinatorka Aleksandra Ilijin.

Kroz radionice je prošlo preko sto srednjoškolaca koji su za vreme trajanje projekta mogli da se, na zanimljiv način, upoznju sa dubokom istorijom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, što i jeste bio jedan od ciljeva. Ideja je, takođe, da se mladi aktivnije uključe u osmišljavanje, realizovanje i promovisanje kulturne ponude svog grada kao i da se bolje upoznaju sa njegovim kulturnim sadržajem.

„Naša želja je bila da sa partnerima ostvarimo cilj i da privučemo mlade u naše muzejske prostorije. Želimo više da ih zainteresujemo i da na neki novi način sagledaju ono što su veliki ljudi poput Pavla Beljanskog sakupljali i poklonili Novom Sadu,“ kaže kustoskinja muzeja Milica Orlović Čobanov.

Na izložbi je prikazano tridеsеtak radova polaznika smеrova likovni tеhničar i dizajn grafikе inspirisanih pričom o umеtnicima iz kolеkcijе i njihovim dеlima.

„Kao učenici škole bili smo pozvani na projekat i pola razreda se odazvalo pozivu i došlo na radionicu. Kada smo došli, našli smo se sa mentorima koji su nam ukazali na tri postavke koje smo mogli da biramo, da razgledamo muzej, da radimo šta želimo i kojom god tehnikom hoćemo. Na kraju je svako radio po 3/4 crteža ili skica. Nikad pre nisam na muzej gledala sa posebnim interesovanjem, ovaj projekat mi je pomogao da ga posmatram na drugačiji način“, kaže učenica Milena Sedlan.

Izložba „Kulturno blago: svet u muzejskom kovčegu“ postavljena je do 31. avgusta i otvorena za sve zainteresovane posetioce.

Povezani članci:

FUNDCON: ZA ŠAKU DINARA

“Koordinator projekta se prijavljuje na konkurs poznat po rigoroznim uslovima i malim budžetima. Umesto da se plaši za svoj program, koordinator bira da konkurs okrene u svoju korist…“ Šesti nacionalni

Opširnije »