ODRŽANA JE KONFERENCIJA POVODOM PROMOCIJE PROJEKTA “REBOOTING”

U prostoru OPENS Omladinskog centra u Novom Sadu, u petak, 14 juna, od 13:00 do 16:00, realizovana je konferencija povodom promocije “REBOOTING” projekta. Na konferenciji su predstavljenе aktivnosti i ciljevi trogodišnjeg projekta “Podsticanje mladih za učešće u procesu EU integracija”, čiji nosilac je Omladinski savez udruženja OPENS, a koji finansira Evropska unija.

Konferenciju je uvodnim obraćanjem otvorio izvršni direktor OPENS-a, Vukašin Grozdanović koji je istakao važnost i ciljeve ovog projekta. On je ovom prilikom pozvao prisutne predstavnike institucija, organizacija civilnog društva, jedinica lokalnih samouprava, mlade i nastavnike u školama da koriste prilike koje projekat nudi. Nakon toga, koordinatorka projekta Katarina Živanović, prezentovala je prisutnima aktivnosti koje su planirane u okviru projekta i kako će one doprineti razvoju mladih, prostora za mlade, organizacija civilnog društva i škola u Vojvodini.

U nastavku programa, prisutnima se obratila Sanja Kovačević, ispred Zapadnobalkanskog Instituta, koji u partnerstvu sa OPENS-om sprovode ovaj projekat. Sanja je ovom prilikom predstavila opšti pregled istraživanja pod nazivom ”Testiranje evropeizacije kod vojvođanske omladine”.

U drugom delu konferencije, održane su dve paralelne aktivnosti u kojima su mladi, predstavnici/e organizacija civilnog društva, zaposleni/e u školama, omladinskim prostorima i jedinicama lokalnih samouprava, imali priliku da se upoznaju sa:

  1. Integraciji EU vrednosti u formalno i neformalno obrazovanje
  2. Značaj profesionalnog upravljanja u omladinskim prostorima

Dodatno, na konferenciji, mladi polaznici OPENS ”Škole participacije” dobili su priliku da učestvuju u strukturiranom dijalogu sa predstavnicama EU Delegacije u Srbiji, Senom Marić i Irenom Radinović, o procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji.

Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije.

Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

Autori fotografija: Milica Stojadinović, Mihajlo Srđević.

Povezani članci:

Devojke u svetu tehnologija

OPENS i UNICEF Srbija sa ponosom predstavljaju program Devojke u svetu tehnologija kroz koji želimo da podstaknemo i osnažimo učešće mladih devojaka u ICT obrazovnim aktivnostima. Ovim povodom te pozivamo

Opširnije »