Program  „Transformacija omladinske politike” Omladinskog saveza udruženja OPENS fokusira se na zagovaranje za i uspostavljanje omladinskih prostora u Srbiji.

Pošavši od činjenice da su ulaganja u prostore i programe za mlade višestruko isplativa, kako za same mlade, tako i za lokalne zajednice, odlučili smo da kroz ovaj program radimo na transformaciji omladinske politike na lokalnom nivou, kao i uspostavljanje održivih partnerstva koji omogućavaju kontinuirani zajednički rad.

Kroz ovaj projekat zajednice uspostavljaju sve neophodne mehanizme omladinske politike i imaju priliku da prošire svoje kapacitete i usluge, da za svoje programe i aktivnosti obezbede održiva sredstva, kao i da nesmetano sprovode sve akcije i aktivnosti od značaja za mlade.

Glavna prednost ovog modela saradnje leži upravo u participativnoj politici koja postavlja mlade u centar zbivanja.

Istraživanja su pokazala da postojeći broj omladinskih prostora nije dovoljan da zadovolji potrebe mladih u lokalnoj zajednici, a većina njih nije dostupna svim mladima. Upravo zato je neophodno renovirati postojeće omladinske prostore i adaptirati ih u skladu sa Standardima omladinskih prostora.

Omladinski prostori su od neverovatnog značaja jer pružaju raznovrsne besplatne usluge informisanja mladih, neformalnog obrazovanja kao i prostor za izražavanje kreativnih potencijala i razvoj preduzetničkih ideja.

Odabrane jedinice lokalne samouprave, gradske opštine i gradovi u ovom procesu dobiće adekvatnu mentorsku podršku Omladinskog saveza udruženja OPENS u procesu  uspostavljanja omladinskih prostora.

Kompletan javni poziv možete pogledati na sledećem linku: https://bit.ly/3JzF6UF
Obrazac 1 za prijavu se nalazi na linku: https://bit.ly/3T87rWz
Obrazac 2 za prijavu možete pronaći na linku: https://bit.ly/48ACwrH
Ne zaboravite da popunite upitnik za procenu kapaciteta: https://forms.gle/xK55pCyYYmpJH5QUA

Rok za predaju prijava je: 21. maj 2024.

Program je podržan od strane Vlade RS i Ministarstva turizma i omladine RS.

Motivišite vaše omladinske radnike/ce sa lokala da se prijave za članstvo u SKOR-u do 24. aprila 2024. jer će NAPOR nakon tog roka raditi presek pristiglih prijava. Ceo proces prijave je opisan na ovom linku.

Gradovi i opštine treba zvanično da podnesu zahtev NAPOR-u (na mejl office@napor.net) za izdavanje uverenja o članstvu omladinskih radnika/ca iz vašeg grada u SKOR-u. Naša preporuka je da zahtev NAPOR-u pošaljete najkasnije do 30. aprila, kako biste stigli da podnesete svu dokumentaciju do 21. maja 2025.