Omladinski savez udruženja je sedmu godinu za redom organizovao nacionalni fandrejzing kongres „OPENS FundCon“ u Novom Sadu, 26. septembra 2024. godine sa sloganom Sve stanice do održivosti.

Osnovni cilj Kongresa jeste stvaranje prostora za jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u cilju njihove održivosti kroz pokretanje aktuelnih tema u tri ustaljena segmenta kongresa: fandrejzing, ljudski resursi i marketing.

Ovogodišnji “OPENS FundCon” kongres obeležio je bogat program koji se sastojao od interaktivnih resurs kafea, inspirativnih predavanja i sesijea umrežavanja sa stručnjacima iz oblasti fandrejzinga i marketinga. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa najnovijim trendovima i praksama, razmene iskustva sa kolegama iz različitih sektora i pronađu nove puteve za unapređenje organizacija.

Socijalno preduzetništvo, crowdfunding, društveno odgovorno poslovanje, storytelling, društvena mreža TikTok su samo neke od tema koje će su se našle u agendi.

Tamara Klarić i Sofija Nikić ispred Catalyst Balkans / Donacije.rs su održale sesiju “Zajedničko finansiranje za neprofitne organizacije”.
Na drugoj sesiji, Marta Stanojević i Marija Virijević iz Centra za devojke Niš su predstavile uspešnu crowdfunding kampanju i govorile su o podršci zajednice i pojedinaca ka ostvarenju cilja.
Prvi temu na Resurs kafu “Storytelling – Kampanja sa licem” vodila je Jasmina Gavrilov Dražić ispred SOS dečija sela Srbija. Paralelno smo pratili Lidiju Đorđević iz NVO Atina koja je govorila o socijalnom preduzetništvu kao izvoru finansiranja i osnaživanju zajednice.
Jana Vukojević nam je predstavila TikTok kao saveznika, dok je o društveno odgovornim temama na društvenim mrežama govorila Lana Nikolić.
“Partnerski odnosi sa donatorima i zašto da?” Odgovor na ovo pitanje je dao Uroš Delić iz WWF Adria, zatim je Uroš Gostović iz Vega IT predstavio društveno odgovorno poslovanje kao podršku zajednici.

Sedmi “OPENS FundCon” je završen izvlačenjem srećnog sedišta u Tramvaju zvanom Fundcon i dobitnica će imati priliku da učestvuje na svetskom fundrejzing kongresu #IFCOnline koji organizje The Resource Alliance.

Hvala svim predavačima, učesnicima i svima koji su nam pomogli da organizujemo ovaj događaj!

“OPENS FundCon” kongres je aktivnost projekta “Transformacija omladinskih prostora” koji sprovodi Omladinski savez udruženja “OPENS”, a finansira Gradska uprava za privredu grada Novog Sada.