Poziv za učešće na obuci za omladinske radnike/ce

Obuka za omladinske radnike i radnice u školskoj godini 2024/2025 realizuje se u okviru projekta “Youth Forward: Navigating Tomorrow’s Challenges” a koju partnerski sprovode Omladinski savez OPENS, Centar za omladinski rad (CZOR) i Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada (NAPOR), uz finansijsku podršku UNICEFa, Vlade Republike Srbije, Ministarstva turizma i omladine i Grada Novog Sada.

Obuka se realizuje pod okriljem OPENS Programa mentorske podrške gradovima i opštinama za uspostavljanje omladinskih centara i omladinskih klubova, sprovodi je CZOR po usvojenom NAPOR Nastavnom planu za obrazovanje omladinskih radnika/ca i omladinskih lidera/ki i namenjena je kandidatima:

  • koji već poseduju kompetencije za omladinskog lidera/ku, aktivistima/kinjama, koji imaju prethodno iskustvo u omladinskom radu i radu sa mladima, te imaju visoku motivaciju za rad sa mladima i usavršavanje iz oblasti omladinskog rada;
  • koji kao nominovani kandidati od strane JLS dolaze iz gradova i opština obuhvaćenih OPENS Programom: Vranje, Vladičin Han, Novi Pazar, Niš, Boljevac, Zaječar, Obrenovac, Zrenjanin, Bečej, Novi Kneževac, Sombor i Subotica.

Prema usvojenom nastavnom planu za omladinske radnike/ce, predviđeno je realizovanje 5 modula. Četiri modula predstavljaju tematske treninge, koji uključuju onlajn deo  i deo direktnog rada (U Novom Sadu). Peti modul je stručna praksa u omladinskom radu, koja se realizuje u lokalnoj zajednici, tokom trajanja obuke. Paralelno teče proces mentorstva i supervizije koji pomaže polaznicima/cama u njihovom ličnom i profesionalnom razvoju i predstavlja podršku u procesu učenja u skladu sa ciljevima kursa.

Tekst Poziva sa vremenskim planom obuke nalazi se u  Prilogu 1.

Uslovi za učešće u programu obuke za omladinske radnike/ce

Kriterijumi za upis na obuku za omladinskog radnika/cu:

  • Navršenih 18 godina starosti;
  • Posedovanje kompetencija za omladinskog lidera/ku (dokaz o stečenim kompetencijama kroz prijavni formular);
  • Posedovanje prethodnog volonterskog ili radnog iskustva u oblasti omladinskog rada ili rada sa mladima;
  • Visoka motivacija za rad sa mladima i usavršavanje iz oblasti omladinskog rada;
  • Poseduju Pismo preporuke o nominaciji kandidata izdato od strane JLS;
  • Procena komisije na osnovu intervjua i prijavnog formulara.

Napomena: Prilikom kreiranja finalne liste polaznika/ca, konkursna komisija će odabir vršiti prema unapred planiranom broju kandidata po gradovima i opštinama (OPENS Program mentorske podrške gradovima i opštinama za uspostavljanje omladinskih cenatara i omladinskih klubova).

Stipendija koju obezbeđuju OPENS i CZOR (Ugovor o stipendiranju – Prilog 3) pokriće sledeće troškove obuke: troškove obuke u obimu od 5 modula i 3 dodatna treninga u Novom Sadu, 3 individualna mentorska sastanka, 1 grupni mentorski sastanak i 1 supervizijsku posetu stručnoj praksi koje sprovodi tim stručnih edukatora i mentora. Ujedno obezbeđen je radni materijal i pristup stručnoj literaturi, kao i ishrana učesnika tokom obuke koja se sprovodi u Novom Sadu. Takođe, OPENS obezbeđuje za sve učesnike koji uspešno završe obuku, finansijsku podršku za proces formalnog priznanja stečenih kompetencija u omladinskom radu i dobijanju jave isprave.

Preostale troškove (putni troškovi i smeštaj tokom obuke u Novom Sadu, kao i troškovi sprovođenja stručne prakse u zajednici) obezbeđuju gradovi i opštine za svoje kandidate prema potpisanom Sporazumu sa OPENS.

Svi segmenti obuke detaljno su definisani u dokumentu Prava i obaveze polaznika/ca obuke za omladinske radnike/ce – Prilog 2.

Konkurs je otvoren do 30. septembra do 17.00 časova.

Informisanje zainteresovanih kandidata o obuci za omladinske radnike/ce biće organizovan putem dve onlajn info sesije:

1. Info onlajn sesija biće održana 18. septembar 2024. 12.00 – 13.00 časova, putem ZOOM platforme

2. Info onlajn sesija biće održana 23. septembar 2024. 14.00 – 15.00 časova, putem ZOOM platforme
https://us06web.zoom.us/j/84820697002?pwd=97cnF2Lif7MVMlEL7tkDanQm7mA91I.1

Proces prijave i procene kandidata o zadovoljavanju uslova za pohađanje obuke vrši se na sledeći način:

Popunjeni prijavni formular zajedno sa Pismom preporuke poslati najkasnije do 30. septembra 2024. godine do 17.00 časova na imejl adresu: marijana@opens.rs sa naznakom „Prijava za obuku za omladinske radnike/ce“.

      Intervju sa kandidatima – Komisija zakazuje intervju sa kandidatima kako bi na osnovu prijavnog formulara i sprovedenog intervjua procenila da li kandidat zadovoljava uslove za pohađanje obuke. Intervjui će biti održani u Novom Sadu u periodu 07 – 10. oktobra 2024. godine.

Za dodatne informacije možete se obratiti kontakt osobi ispred programa obuke:
Marijana Rodić, 069 2019 012 , marijana@opens.rs

Povezani članci:

FUNDCON: SVE STANICE DO ODRŽIVOSTI

Omladinski savez udruženja šestu godinu za redom organizuje nacionalni fandrejzing kongres „OPENS FundCon“ u Novom Sadu, 26. septembra 2024. godine sa sloganom Sve stanice do održivosti. Osnovni cilj Kongresa jeste stvaranje prostora za

Opširnije »