DRUŠTVENA ODGOVORNOST KAO PRODUKT ODRŽIVOG SISTEMA

Od maja 2018. godine kada je Vlada Republike Srbije proglasila OPENS (Omladinska Prestonica Evrope Novi Sad) projektom od nacionalnog značaja, Novi Sad je potencijalno od pionira omladinske politike, postao grad održivog sistema. Naime, OPENS je 2019. godine nosio titulu Omladinske Prestonice Evrope gde je kroz mnogobrojne besplatne programske, edukativne i međunarodne događaje, obuhvatio mlade, kako Srbije, tako i čitave Evrope. Čitav program osmišljen je kroz sedam stubova, koji od 2018. pa sve do danas teže ka stvaranju prostora u kojem se slavi energija mladih i unapređuje njihova kreativnost.

Foto: Marija Erdelji

Kada se napravi retrospekcija događaja, OPENS iza sebe ostavlja preko 100 aktivnosti (konkretno 113 aktivnosti). Od ceremonije otvaranja godine prestonice i besplatnog koncert za 6000 mladih, preko OPENS-a na putu koji je poklonio 6 murala, obišao gradove u regionu i kamperom se predstavio pred gotovo 3000 mladih, 3×3 Challengera u centru grada sa 16 ekipa iz 10 zemalja sveta i jednom od najvećih posećenosti FIBA događaja, multimedijalni kviz Mladi ljudi velika dela u kome je učestvovalo skoro 6 hiljada ljudi, OPENS youth fair, OPENS day@EXIT i OPENS play@EXIT sa preko 40 bendova iz 15 gradova i tri države, OPENS Festival boja za Međunarodni dan mladih, OPENS Social lab sa preko 200 učesnika iz celog sveta. Samo su neki od događaja kroz koje je direktno prošlo 159 256 mladih.

Vizija OPENS-a jeste da mladi ostanu aktivni građani i nakon evropske titule, te iskoriste prilike i kreiraju sadržaje koje žele u Novom Sadu. U svom gradu koji ima uređen sistem omladinske politike, implementiran u skladu sa zakonskim i strateškim okvirima naše zemlje.

Volonterski duh je podigao civilizacije. Osim toga, javne institucije, organizacije i udruženja se u velikom broju slučajeva suočavaju sa problemom kako regrutovati i motivisati mlade da volontiraju u okviru njihovih aktivnosti i programa. S druge strane, postoji i veliki broj mladih koji žele da stave svoje vreme i veštine na raspolaganje, ali imaju poteškoća u pronalaženju odgovarajuće volonterske pozicije.

Koliko je volontiranje važno, svedoči i konkretna realizacija projekta Novosadskog volonterskog servisa( NVS), koji je nastao kao produkt zajedničkih snaga “Omladinske prestonice Evrope – OPENS” i Fondacije “Novi Sad 2021 – kao Evropske prestonice kulture”. Tokom dosadašnjeg rada, više od hiljadu volontera iz Novosadskog volonterskog servisa, učestvovalo je u preko 100 aktivnosti gde su proveli devet hiljada radnih sati pružajući svoj doprinos zajednici, gde je krajnji cilj NVS-a kreiranje modela za održivost ovakvog servisa, koji će kao platforma biti na raspolaganju svim građanima Novog Sada.
– Mi imamo bazu, grupu OPENS volontera. U okviru baze postoji mogućnost za različite pozicije i postoji mogućnost da se volontira na različitim događajima. Svi oni koji se odluče da izdvoje nekoliko sati na nedeljnom ili mesečnom nivou, mogu da biraju da li će volontrati na edukativnim, zabavnim ili kreativnim programima. Pored toga što imaju mogućnost da volontiraju, mogu, kao i svi ostali mladi da budu korisnici našeg sadržaja,tačnije imaju priliku da vide kako izgleda organizovati i napraviti događaj, kako je to zapravo “iza kulisa”.

Jelena Karać, asistentkinja koordinatorke omladinskih aktivnosti OPENS je kroz prethodne tri godine ostvario saradnje sa mnogobrojnim institucijama, organizacijama i udruženjima, kako kroz zajednički rad, tako i kroz podršku istih. Danas se to zajedništvo pokazalo kao retrospektivni produkt svega navedenog, gde je u novonastaloj situaciji pandemije virusa COVID-19, OPENS kao Savez udruženja, zajedno sa svojim partnerima, sproveo volonterske akcije na teritoriji Novog Sada. Više od 250 volontera omladinskih organizacija, Novosadskog volonterskog servisa, Instituta za omladinsku politiku, Novosadskog omladinskog foruma, Kolpinga, Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu, Čepom do osmeha, Udruženja građana „YOUTH Fest“, Novosadskog humanitarnog centra kao i Evropskog omladinskog centra Vojvodine odazvali
su se pozivu kako bi podržali akciju. Volonterskim programima možemo da doprinesemo kako boljem funkcionisanju i održivosti zajednice, tako i ličnom rastu i razvoju.

Ostanimo kod kuće.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »