Gorak ukus i osmesi Bangladeša

Da OPENS nastavlja da širi svest o integraciji mladih iz ugroženih slojeva društva, posetioci su mogli da se uvere na izložbi fotografija zabeleženih u romskom naselju-Bangladeš.

 

Pre mesec dana, u Bangladeš stigla je grupa volontera OPENS-a zajedno sa inicijatorima projekta, Jelenom Karać i Mladenom Ilićem, koji su se mladim Romima predstavili kroz razne kreativne i zabavne aktivnosti. Ipak, ideja nije bila da se na tome priča završi. I, tako naša daša današnja priča i kreće – idejom i voljom volontera OPENS-a da zabeleže svaki trenutak u tom naselju.

Katarina Agbaba, čije su fotografije sa aktivnosti u Bangladešu izložene u prostoriji OPENS-a kaže da je fotografisanje teklo vrlo spontano i da u kadrovima nije manjkalo osmeha.

„Ovo je bio veoma izazovan zadatak za mene jer nikad pre nisam fotografisala decu, pa samim tim nisam znala kako će reagovati. Na početku su svi bili stidljivi, ali smo mi pokušali da ih opustimo učešćem u raznim igrama koje smo doneli. Dok sam fotografisala, nisam očeivala da će moji radovi biti javno izloženi. Kada su mi predložili da napravim izložu, vrlo rado sam to prihvatila, jer sam želela da podelim sa ljudima ono što smo mi tamo doživeli i da prikažem ravnopravnost između nas, jer je na slikama upravo to i predstavljeno-svi zajedno nasmejani u igri.“

Fotografije su tako prerasle u izložbu koju je upotpunio i dokumentarni film sa iste aktivnosti.  Dušan Živić, student digitalne produkcije, kroz kratak film najrealnije prikazuje kako su se mladi romi proveli u društvu OPENS tima i aktivnostima koje su im oni priredili.

[youtube v=”zNTAFx6VF2M”]

„Mislim da je dobro da cela društvena zajednica ima uvid u to da ljudi koji su na veoma maloj udaljenosti od centra grada, žive neke potpuno drugačije živote od nas, a ovakav vid događaja pomaže da slika ugoženog sloja društva ode u širu javnost i osvesti ljude,“ kaže jedan od posetilaca izložbe.

A, upravo to je i bila ideja. Izmestiti  OPENS iz centra i približiti ga mladima u drugim delovima grada.

„Na ideju smo došli jos pre same aktivnosti u Bangladešu, koja na neki način predstavlja našu borbu protiv diskiminacije i govora mržnje nad mladim Romima. To smo podelili na dve aktivnosti, prva je sam odlazak tamo, a druga je podrazumevala beleženje zajedničkih trenutaka u vidu fotografija i videa, a potom organizovanje izložbe. Cilj nam je da na izložbi spojimo mlade iz opšte populacije sa mladima iz Bangladeša koji takođe planirano dolaze na izložbu. Naša ideja je da nastavimo da organizujemo izložbe kao forme aktivnosti, a takođe ćemo nastaviti da radimo i sa mladim iz Bangladeša. Postigli smo željene rezultate sa izložbe, jer je bilo dosta medija i posetilaca, a samim tim je i naša poruka otisla u svet i dobila svoj odjek,“ objašnjavaju Jelena Karać i Mladen Ilić, inicijatori aktivnosti u Bangladešu.

[youtube v=”ijRl5eCjxDk”]

 

Posećenost OPENS kutka, uz fotografije koje ostaju da stoje kao podsetnik, svedoči o tome kako je bar na jedno veče, OPENS uspeo da izmesti Bangladeš sa periferije grada i dovede ga u centar, pod lupu medija i znatiželjnih posetilaca.

 

Mateja Ninković

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »