I MENE SE TIČE DAN PLANETE ZEMLJE

Svi već znamo da se 22. april   širom sveta slavi kao Dan planete Zemlje. Naravno, ovaj datum nas konstantno podseća na to koliko i na koji način ugrožavamo životnu okolinu. Ekologija jednog mesta zavisi od ljudi, njihovih navika i načina razmišljanja. Prema tome, čitav kvalitet života, uslovljen je ekološkom, društvenom, ekonomskom, političkom i kulturnom sferom. I na osnovu svih tih sfera možemo govoriti o tome koliko je život u nekoj sredini ekološki.  Zvuči jednostavno? Zašto smo onda skloni da budemo neodgovorni pre svega, prema sebi i svom okruženju?

Za početak moramo da podignemo svest u našim glavama koliko je važno da svako od nas kao pojedinac, individua za sebe, mora da čuva prirodu. Potom da razmislimo o tome na koji način da zaštitimo staništa koja nas okružuju. Ne smemo da zaboravimo i na naše reke i zemlju koje ne prestajemo da zagađujemo ostacima koji nam više nisu potrebni. Zato je u mnogim delovima sveta ugrožen opstanak velikog broja biljaka i životinja, a stepen zagađenosti dostigao je takav nivo da je i opstanak samog čoveka doveden u pitanje. Prisetimo se i naših heroja prirode Saše Marinkovića i Milana Ružića, koji su beloglavog supa kao vrstu, lišili istrebljenja. Takvih je primera mnogo. Dakle, od stepena ekološkog znanja zavisi i efikasnost zaštite životne sredine, pa samim tim i naša budućnost.

Kada govorimo o načinima rešavanja ekoloških problema, postoji kreativna i standardna ekologija. Kreativna ekologija u svojoj osnovi bavi se rešavanjem problema koji utiču na ekologiju, dok se standardna ekologija fokusirala na upotrebu nekih drugih metoda za rešavanjeekoloških problema. Ono što nam takođe čini život jednostavnijim jeste podizanje kvaliteta života u smislu kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, kvalitetog stanovanja, obrazovanja koje je na zadovoljavajućem nivou, dostupnost samih informacija, i mnogi drugi uticaji. Na našoj planeti svi su podloženi ekološkim procesima, pa čak tehnološki i materijalno najrazvijenije zemlje. Budućnost naše, ljudske vrste, ovisi od toga da li ćemo razumeti ekološko stanje sveta i u skladu sa tim promeniti svoje neprimereno ponašanje.

Ne možemo biti isključivi niti je jednostavno doneti zaključak o tome šta sve čini pojam ekološkog i neekološkog. U postizanju ekološkog zadovoljstva potrebno je da učestvujemo svi, aktivno i svakodnevno.
Ono što možemo – početi od sebe. S toga, od danas razmislite svaki put kada koristite plastiku u svim oblicima, kada koristite automobile umesto bicikla, kada koristite kućne aparate i ostavljate svetlo koje bespotrebno gori, kada bacate smeće po ulici, kada vam se svaki taj propust čini beznačajan. Razmislite, jer priroda ne prašta. Srećan nam Dan planete Zemlje!

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »