Imamo ideje – Imamo rešenje!

Na ceremoniji u Gradskoj kući, u subotu su svečano proglašene pobedničke učeničke ideje nastale u okviru projekta Omladinske Prestonice Evrope – Uključi se, pronađi rešenje.  Reč je o projektu Participativnog budžetiranja u okviru kog, osam novosadskih srednjih škola dobija po 50 hiljada dinara za realizaciju jedne učeničke ideje.

 „Veoma sam ponosan na ovu akciju koju stvaramo za potrebe omladinske populacije. Sama poruka – uključi se, pronađi rešenje je veoma značajna, jer želimo da što više omladine participira u svakom segmentu društva, tako što će u svoju kreativnost uključiti inovacije,“  kaže član gradskog veća zadužen za sport i omladinu Ognjen Cvjetičanin.

Omladinska prestonica Evrope Novi Sad – OPENS, pokrenuo je projekat uz podršku Grada i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje u aprilu ove godine, sa ciljem da mladi što ranije nauče koliko je važno uključivanje u društvo i svoju zajednicu.

„Jedan od stubova naše aplikacije govori o društvenim inovacijama i mi smo, kroz to, želeli da uvedemo element paricipativnog budžetiranja. Pozvali smo sve škole i učenike koje žele da se priključe ovom projektu i predlože šta bi želeli da promene i unaprede u svojim školama. Svi predlozi su prošli glasački krug i na taj način su učenici učesvovali u osmišljavanju ideja,“ objašnjava koordinator OPENS-a, Vukašin Grozdanović.

“Drago mi je što smo pružili priliku mladima da učestvuju u raspodeli jednog dela gradskog budžeta. Prvi put realizujemo projekat ovakvog tipa, tako da je ovo je veliki korak i za nas. Novi Sad je jedan od retkih gradova koji je mladima pružio priliku da sami odlučuju u šta će uložiti novac, i drago mi je da se ta prilika dobro iskoristila. Projekat smo počeli u aprilu obučavajući facilitatore, sada smo tek na sredini jer nam sledi realizacija učeničkih ideja. Naučili smo mlade šta je to participativna demokratija i šta je odgovornost građana kroz primer samog glasanja,” objašnjava koordinatorka programa OPENS-a, Aleksandra Ilijin

Jedna od pobedničkih ideja nastala je u srednjoj Muzičkoj školi “Isidor Bajić”, kada su učenici odlučili da novac ulože u školski mjuzikl za čiju je realizaciju potrebno mnogo sredstava jer će se sama premijera održati u Pozorištu mladih.

 “ Na nivou cele škole smo odlučili da novac uložimo u mjuzikl, u kome učestvuju  isključivo učenici. Novac koji smo dobili pomoći će nam da donekle opremimo scenografiju i sašijemo kostime. Mislim da smo baš mi ti koji smo trebali da dobijemo novac za projekat, jer dramska sekcija u Muzičkoj školi pokreće entuzijazam i kreativnost kod mladih, stoga je ovaj projekat veoma bitan za našu školu. Učenici će svakako osetiti novčani doprinos, a ja se nadam daljoj saradnji sa OPENS-om,”  kaže organizator i reditelj školskog mjuzikla, Marko Suharevski.

Da je novčana pomoć doborodošla đacima, objašnjava Dunja Japundža, predstavnica tima pobedničke ideje i učenica četvrte godine srednje Muzičke škole.

“Prelep je osećaj kada neko izađe u susret vašoj ideji i pomogne vam.  Na nama je sad velika odgovornost. Da nije bilo ovog projekta, glumci bi morali sami da šiju kostime, jer je ovo pre svega učenička inicijativa koja ne ulazi u školski program, već je u sklopu vannastavne aktivnosti,” dodaje Dunja.

Sledeći korak jeste realizacija ideja. Osam učeničkih ideja biće  realizovano u srednjim školama do kraja ove godine. Naredne godine čeka nas mnogo zahtevniji proces, budući da se očekuje učešće većeg broja škola.

 

Autorka: Mateja Ninković

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »