Kafa i kolači u 2021.

Netradicionalno, neformalno i zabavno – tako ćemo najlakše opisati atmosferu u prostorijama OPENSa tokom predstavljanja gradova kandidata za Omladinsku prestonicu Evrope 2021. Novosađani, mladi, omladinske i organizacije za mlade, imali su priliku da se upoznaju sa timovima i predstavnicima predstavnicima Velike Nikozije (Kipar), Klaipede (Litvanija), Varaždina (Hrvatska) i Kišinjeva (Moldavija). Svaka zemlja imala je svoj štand sa izloženim promo-materijalima i lokalnim delikatesima.

„Velike Nikozija je unikatna – locirana je između tri kontinenta i podeljena je. Ovde se nalazi univerzitet sa preko 60 000 studenata. Mediteranska kultura na jednom ostrvu ujedinjuje sve. Blizina Srednjeg Istoka, Evrope i Afrike pruža ogroman diverzitet kultura. Kod nas se nalazi mnogo granica koje prelazimo i zato je naš slogan #GetTheEdge,“ objašnjava gradonačelnik Velike Nikozije, Haralampus Petridis.

Greta Tautavićite, koordinatorka projekta „Omladinska prestonica Klaipeda 2021“ kaže da im je ovo drugi put da se kandidaju, te da se nadaju da su ovoga puta zaista spremni.

„U našem gradu nalazi se luka koja je najveća na ovoj strani Baltika i naš grad predstavlja vezu sa severnim zemljama Evrope. Ponosni smo na Omladinski forum koji nam je u saradnji sa skandinavskim zemljama, najviše Norveškom, doneo veliko unapređenje grada. Ono što treba da vidite jesu centri za kooperaciju gde sarađuju Litvanci i Rusi. Ovo je poseban centar podrške za projekte mladih,“ dodaje Greta.

Varaždin, grad koji se prvi put kandidovao ove godine, ima velika očekivanja od procesa kandidatue, ali i onoga što prestonica može doneti mladima u tom gradu.

„Naša ideja bila je da okupimo omladinu, da gradimo mrežu mladih sa ciljem da uključimo neaktivne mlade Varaždina. Umrežavanje i uključivanje kroz različite projekte, i uopšte „biti u gradu duhova“ je naš izazov za ljude, obračun za te neaktivne mlade „duhove“. Naš slogan je #undercontruction i #ghost,“ objašnjava koordinator kandidature za Evropsku prestonicu mladih Varaždina, Nino Preložnjak.

Andrej Harin, koordinator projekta za grad Kišinjev sličnog je stava, on ocenjuje da svi gradovi zaslužuju titulu jer imaju isti cilj – uključiti mlade ljude.

„Uključiti ljude u zajednicu, i tinejdžere, čak i decu – uključiti mlade ljude je ono što želimo da radimo. Planiramo da napravimo kružni sistem, gde bismo kroz različite institucije pružali mladima, a potom bi oni uzvratili institucijama, i time kroz određeni broj godina potpuno unapredili grad. Naš slogan je prost – #Chisinau42021. U našem gradu treba videti Nacionalni muzej istorije, bioskop na otvorenom, kao i prelep park Valjamorilor u kom se nalazi minijatura Trijumfalne kapije,“ dodaje Andrej.

U toku promocije održan je i kviz znanja o projektima Evropskog omladinskog foruma i aktuelnoj Prestonici mladih. Timovi su bili sastavljeni od domaćina, gostiju, kao i samih Novosađana.

„Zadovoljni smo odgovorima i kvizom. Videlo se da učesnici poznaju OPENS i informisani su o našem radu. Pobednici su dobili poklončiće, a atmosfera je bila odlična. Gradovi su se upoznali i međusobno povezali, i priča tek počinje,“ priča Programska koordinatorka OPENS-a, Aleksandra Ilijin.

Posle promocije, kandidati su se uputili u Pozorište mladih gde se održala Ceremonija proglašenja Evropske omladinske prestonice za 2021. godinu, a ko je kući odneo titulu, možete pročitati ovde.

 

 

Đurđica Gordić

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »