KAKO SE TEQBALL UVUKAO NA NOVOSADSKE ULICE

U Novom Sadu je 26. i 27. juna održano Državno prvenstvo u tekbolu. U navedenom periodu, takmičari su se borili za prolaz u četvrto kolo koje će se održati 7. i 8. avgusta u Beogradu kada će se znati koji su predstavnici Srbije na narednom Svetskom prvenstvu koje će se održati ove jeseni. Zanimljivo je da su upravo Novosađani, Bogdan Marojević i Nikola Mitro svetski šampioni u ovom sportu.

Kakav je sport tekbol i na čemu se zasniva?

Tekbol se igra na zakrivljenom stolu sa loptom, a kako svetski šampion Bogdan Marojević objašnjava mešavina je stonog tenisa i fudbala. Sličnost sa stonim tenisom je zakrivljeni sto približne veličine kao stonoteniski, jedino ga razlikuje pad na krajevima. “Tekbol je zasnovan na fudbalu zato što su svi ostali parametri fudbalski, igra se sa glavom, nogama, koristi se fudbalska lopta, ima još sličnosti.

Na Državnom takmičenju u Novom Sadu zastupljene su tri kategorije u kojima se igra tekbol, a to su singl, dubl i miks dubl.” Tekbol se igra na dva dobijena seta, a jedan se sastoji od dvanaest poena. U slučaju da se uđe u treći set, poslednji set se igra na dva poena razlike. Da bi što slikovitije predstavio sport, Bogdan navodi nekoliko pravila po kojima se igra singl: “Maksimalno tri dodira, ne sme dva puta da se igra istim delom tela, edge ball je ako lopta dodiruje ivicu stola i u tom slučaju se ponavlja servis. Pravo na dve servis greške, nakon čega se poen dodeljuje protivničkom igraču ili timu, i tako dalje.”

Put do uspeha

Bogdan je u tekbol ušetao sasvim slučajno kada je 2018. godine na Facebooku video sponzorisan post za takmičenje u Budimpešti. Iz znatiželje da se oproba u ovom sportu, odmah je nazvao svog sadašnjeg saigrača i svetskog šampiona Mitro Nikolu. Tom prilikom osvojili su treće mesto, a samo dva meseca nakon toga, trijumfovali su na Svetskom prvenstvu održanom u francuskom Remsu 2018. godine. Nikola i Bogdan su potom osvojli drugo mesto na Svetskom prvenstvu 2019. godine u Budimpešti. Pripreme za ovakva takmičenja traju tokom cele godine, ali se intenziviraju mesec ili dva pred samo takmičenje. Marojević i Mitro u ovom trenutku treniraju na Limanu 4 na tekbol stolu, ili na stolu ispred Promenade. Uvek se radi o treninzima na otvorenom, iz razloga što nemaju na raspolaganju nikakvu salu. Na pitanje da li je lako savladati ovaj sport, Bogdan odgovara da su prvobitno igrali tenis glavom na Štrandu, pa im je kasnije bilo mnogo lakše da svoju igru prebace na sto. “Za početnike je najbitnije da navežbaju osnovne pokrete i tehnike”, zaključuje Marojević.

Kada govorimo o istoriji sporta, Mitro objašnjava da je tekbol kakav danas poznajemo konstruisan 2015. godine u Mađarskoj. U 2017. godini organizovan je prvi turnir, a Nikola i Bogdan su u ovom sportu od 2018. godine. Trenutno igraju za Srbiju, premda su prvobitno po odobrenju FITEQ saveza igrali za Crnu Goru zbog spornih i nekorektnih uslova postavljenih od strane Srbije. Kako kaže Nikola, u ovom sportu veliki problem još uvek predstavljaju finansije. Dalje objašnjava da tekbol nije dovoljno atraktivan, te da je teško pronaći sponzore. Mitro navodi da su za sport saznali kada su videli da ga igraju fudbaleri na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2018.

“Tekbol se najviše igra u Mađarskoj, Francuskoj, Poljskoj i mađarskom delu Rumunije. Na nivou Evrope ima oko desetak vrhunskih igrača koji bi se mogli izdvojiti”, kaže Nikola.

Planovi za budućnost

“U životu sve zavisi od mnogo faktora, ali mislim da Bogdana i mene u budućnosti očekuje 7 do 10 svetskih medalja. Nadam se da ćemo u narednih 10 godina biti sigurno među tri dubla, možda nećemo svaki put osvojiti medalju, ali ćemo biti među favoritima. Cilj nam je da ako
tekbal bude olimpijski sport, postanemo olimpijski šampioni”, navodi Nikola.

Gde mogu mladi ljudi u Novom Sadu da treniraju ovaj sport?

“Ispred Promenade je uvek otvoren tekbol sto, ko želi može potpuno besplatno da trenira dvadeset četiri sata, sedam dana u nedelji. U planu je i osnivanje sportskog udruženja“, kaže Marojević.

Svetsko prvenstvo 2021.

Na Državnom prvenstvu održanom u Novom Sadu u finalnom meču singl kategorije pobedu je odneo Bogdan Marojević, u kategoriji miksa trijumfovali su Maja Umićević i Mitro Nikola, dok su u dublu pobednici Nikola Mitro i Bogdan Marojević. Sledeće takmičarsko tekbol druženje zakazano je za četvrto kolo u Beogradu 7. i 8. avgusta, nakon čega će se znati predstavnici Srbije na Svetskom prvenstvu. Sve aktuelnosti Bogdana, Nikole i njihove ekipe dostupne su putem Instagram naloga  i Facebook stranice , dok globalne aktuelnosti prate Instagram stranica  i Facebook.

Autor teksta: Lara Grginčević

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »