KULTURNA RAZNOLIKOST KAO BOGATSTVO ČOVEČANSTVA

Dvadeset i prvog maja 2021. godine se po devetnaesti put obeležava Svetski Dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj. UNESCO je 2001. godine usvojio opštu deklaraciju o kulturnoj raznolikosti, koja je priznata kao zajednička baština čovečanstva širom sveta. Deklaracija navodi da ljudsko dostojanstvo zahteva širenje kulture i obrazovanja u cilju pravde, slobode i mira.

Ovaj važan dan nas podseća na to koliko je važan odnos prema različitim kulturama i promoviše da je raznolikost snaga razvoja koji je utemeljen na toleranciji, međusobnom poštovanju, razumevanju i prihvatanju.

Ono što se takođe navodi u deklaraciji Ujedinjenih Nacija jeste da su poštovanje raznolikosti kultura, tolerancija, dijalog i saradnja u duhu međusobnog poverenja i razumevanja, najbolja garancija međunarodnog mira i bezbednosti. Kada pobudimo razumevanje vrednosti kulturne raznolikosti, možemo postići ova četiri cilja:

  • podržati održive sisteme za upravljanje kulturom
  • ostvariti uravnotežen protok kulturnih dobara i usluga
  • integrisati kulturu u okvire održivog razvoja
  • promovisati ljudska prava i osnovne slobode

“Slavljenje kulturne raznolikosti znači otvaranje novih izgleda za održivi razvoj i promovisanje kreativnih industrija i kulturnog preduzetništva kao potencijala za otvaranje miliona novih radnih mesta širom sveta – posebno za mlade ljude, a naročito za žene. Kultura predstavlja pokretač održivog razvoja i kao tavka je prepoznata u novoj Agendi održivog razvoja do 2030. godine, koju su Ujedinjene nacije usvojile. Kultura pruža jedinstvenu mogućnost za povezivanje ekonomskih i socijalnih aspekata razvoja – kulturna dobra i usluge imaju identitete, referentne tačke i vrednosti, a ujedno omogućavaju milionima kreatora, umetnika  da žive od njihovog rada. Veličanje kulturne raznovrsnosti znači da im se omogući da trguju i podstiče ih da obogate kulturni pejzaž, koji zauzvrat i nas obogaćuje.” – rekla je Irina Borkova, bivša generalna direktorka Uneska.

Prihvatanjem drugih kultura pomažemo poboljšanju mnogih polja našeg života, kao što su – obrazovanje, nauka, zdravstvo i životna sredina. Veruje se i da prevazilaženje praznina u kulturi može pomoći u iskorenjivanju siromaštva.

Istinska lepota ne postoji bez raznolikosti i šarolikosti. Nije li fascinantno i predivno što u našem svetu trenutno živi sedam milijardi autentičnih individua, svako sa svojim različitostima?

Neke od najlepših stvari smo u mogućnosti da naučimo baš iz različitih kultura i tradicija, koje kasnije možemo implementirati kako u naše živote, tako i na odnos sa sopstvenom kulturom.

Manifestacije kulturne raznolikosti se održavaju širom sveta i uključuju koncerte, edukativne seminare, radionice i izložbe. Nekoliko načina na koje možeš učestvovati i pokazati podršku su:

  • posetiti izložbu ili muzej posvećen drugim kulturama
  • učiti i informisati se o nekoj drugoj religiji
  • pogledati međunarodni film
  • poslušati tradicionalnu muziku druge kulture
  • isprobati bavljenje sportom koji je povezan za drugom kulturom (kao što je karate ili kriket)
  • probati tradicionalnu hranu iz druge kulture
  • učiti i informisati se o tradicionalnim proslavama drugih kultura
  • volontirati u organizaciji koja radi na različitosti i inkluziji
  • naučiti drugi jezik

Autorka teksta: Jovana Filipović

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »