LETNJI SOLSTICIJ I SVETSKI DAN MUZIKE

“Bez muzike, život bi bio greška” – rekao je jednom davno Fridrih Niče, a mi se danas svaki dan iznova uveravamo u to. Na dan početka većinski omiljenog godišnjeg doba – leta, obeležava se i Svetski dan muzike. Na današnji dan svi su ohrabreni da izađu napolje i sviraju muziku, a u mnogim zemljama se ovaj dan obeležava brojnim besplatnim muzičkim događajima. Prvi put je Svetski dan muzike obeležen 1982. godine u Francuskoj za vreme letnjeg solsticija. Tadašnji francuski ministar kulture Džek Lanž započeo je festival muzike, tj. Fête de la Musique u Parizu, zajedno sa još jednim poznatim kompozitorom Morisom Floreom koji je svirao. Svetski dan muzike je nakon toga počeo da se obeležava i slavi u 120 zemalja širom sveta.

Danas se u Novom Sadu obeležavanjem Svetskog dana muzike zvanično otvara i Novosadsko muzičko leto, koje predstavlja koncerte i muzičke manifestacije koje će se održavati tokom leta širom našeg grada. Večeras imate priliku da proslavite ovaj dan uz Vojvođanski Simfonijski Orkestar, koji će u 20:30 časova u dvorištu gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” svečano otvoriti ovu manifestaciju sa programom koji će činiti neki od najpoznatijih bisera klasične muzike, u kojima ćete moći da uživate potpuno besplatno. U slučaju lošeg vremena, koncert će se održati u Sinagogi. Još jedna manifestacija koja nas čeka ovog leta jeste i Exit Festival, koji će se nakon dve godine ponovo održati na staroj dobroj Đavi od 8. do 11. jula. Pored, naravno, kupljene karte, uslovi da biste ušli na festival jesu i da ste vakcinisani ili da imate negativan kovid test. Ono što bih apelovala, u ime svih kolega muzičara, pa i same sebe, jeste da ih podržite. Ne samo kada nešto dobiju ili osvoje, pa ih obasipate lajkovima i čestitkama u komentarima na Fejsu i Instagramu, već i kada zaista postave neku svoju pesmu ili kompoziciju na kojoj su tako dugo radili i zaradili možda neku nagradu.

Najbolji način da pomognete muzičarima iz vašeg okruženja, jeste isti onaj način na kome pomažete svetski slavnim muzičarima koji vas ni ne poznaju – a to je da delite njihove pesme na vaše društvene mreže i da ih predlažete drugima. Danas je to jedan od najboljih načina na kojima možete pomoći nekome ko želi da se njegov trud i rad isplate i da dopre do šire mase. Ne zaboravite da, kada najave svoje svirke, nekad ipak odlučite da odete na tu svirku, jer to znači mnogo više nego što mislite. Stoga danas biste možda mogli da se setite nekog sjajnog muzičara ili muzičarku kojeg poznajete i da današnji dan obeležite tako što ćete baš njemu/njoj dati mesto na vašoj platformi. Biće vam zahvalni, a nova muzika će nastaviti da živi.

 

Autorka teksta: Jovana Filipović

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »