MEĐUNARODNI DAN MIRA

Međunarodni dan mira vezuje se još iz perioda 1981. godine, a na ovaj dan (21. septembra) svake godine u mnogim državama organizuju se skupovi sa sloganom: „Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja”. U svakoj zajednici neophodna je kolektivna svest o uspostavljanju mira, a velika misao Jovana Dučića svedoči o činjenici da isti daje uzvišen izgled i ljudima i stvarima. Može poteći iz jednog čoveka i preneti se na druge, odnosno  mir i tolerancija pojedinca proširuju se na mir društva.

Za izgradnju odgovornog društva i uspostavljanje zajedništva, solidarnosti i saradnje,  mladi igraju veliku ulogu, što je jedan od presudnih faktora i za uspostavljanje mira i tolerancije.

 

—    Za  garanciju budućnosti i prosperitetno društvo u našem regionu, neophodno je da se mladi aktivnije uključe u procese politike i odlučivanja, praveći mostove sa svojim komšijama i otvoreno se suočavajući sa ružnim nasleđem iz perioda raspada bivše Jugoslavije.  Zalaganjem za najbolje interese svojih vršnjaka, vođenjem dijaloga i usmeravanjem ka demokratskim procesima pomirenja, fokusiranjem na teme koji su društveni tabui, kao i priznavanjem i prihvatanjem razlika u stavovima, mladi će kreirati pozitivne društvene promene, rekao je Mladen Ilić ispred programskog tima OPENS-a.

 

Studentkinja Filozofskog fakulteta Aleksandra Mišković posmatra toleranciju kao neophodno poštovanje zasnovano među ljudima, bez obzira na njihovu veru, naciju, boju kože i ostale različitosti. Smatra da su mir i tolerancija usko povezani i da su nezamislivi jedno bez drugo.

—  U ovo doba ljudske netrpeljivosti, veoma je teško izgraditi mir i zajedništvo u onim društvima koja se sastoje od međusobno različitih grupacija, a razlog tome je upravo netolerancija, nepostojanje i nepoštovanje tuđeg, rekla je Aleksandra. — Onog trenutka kada bismo naučili da cenimo i poštujemo tuđe, kao što cenimo i vrednujemo naše, bilo bi nam lakše da uspostavimo mir i zajedništvo.

 

Kako kaže studentkinja Sunčica Dronjak, u jednom društvu, posebno među mladima, mir i tolerancija su osnov i ključ za izgradnju jednog odgovornog odnosa i prijateljstva.

— Mir i tolerancija predstavljaju razumevanje i prihvatanje razlika u mišljenju, stilu, načinu života, delovanja, razmišljanja. Podrška u teškim trenucima, usponima i padovima donose mir i sklad, a samo zajedništvo, pre svega, gradi se dobrom komunikacijom i sposobnošću rešavanja konflikta.

 

Iz razgovora sa mladima zaključujemo da se primenom jednog poduhvata koji bi uticao na pojedinca, može otvoriti put ka stvaranju sistema koji će se na dalje konstantno širiti. Kompromis i dogovor  dobra su formula za uspostavljanje mira, dok isti može biti narušen količinom negativnog uticaja, sklonošću ka nasilju i netrpeljivošću. Ono što je moguće uraditi jeste organizovati radionice, tribine i događaje na temu NEnasilja. Društveni aktivizam može pomoći u rešavanju problema i razdora mirnim putem, komunikacijom umesto nasilja.

 

Anđela Andrijević

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »