MEĐUNARODNI DAN STUDENATA

Međunarodni dan studenata obeležava se 17. novembra kao sećanje na 1939. godinu kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije.

Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a domovi i Univerzitet pretvoreni u kasarne. Međunarodno veće studenata kasnije je u Londonu proglasilo 17. novembar za Međunarodni dan studenata, a pedeset godina kasnije, 1989. godine, studenti u tadašnjoj Čehoslovačkoj ponovo su ustali protiv drugog nedemokratskog režima, čime je započela “plišana revolucija” kojom je u toj zemlji okončan komunistički režim.

“Danas smo daleko smo od pravde i daleko od demokratije. Iako smo na mnogim poljima napredovali, na mnogima i dalje zaostajemo u odnosu na starije generacije. Mnogima fali inicijative. Svi volimo da kukamo, ali malo nas se aktivno trudi da jedan po jedan rešavamo probleme, pa makar i one najmanje”, kaže studentkinja klavira na Univerzitetu za Muziku i izvođačke umetnosti u Beču, Sofija Palurović.

Danas se malo govori i ovom bitnom datumu koji je simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo, a može se reći i da mali broj studenata novijih generacija uviđa značaj ovog dana.

“Drago mi je da postoji dan posvećen svima nama koji studiramo. Važno je svake godine podsećati studente na njihove uloge i na adekvatan način obeležavati taj dan. Pored mnogo podrše koje dobijamo, ovo je jedna od najznačajnijih”, kaže studentkinja violine sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, Lena Lončar.

Devedeset godina kasnije, vodi se rat, ali protiv virusa. Još jedna prepreka koja studentima staje na put i koja može da ugrozi njihovo školovanje. Pri izmenjenom režimu rada školstva, gubici su veliki, a to na svojoj koži osete mladi koji nisu navikli da interaktivna predavanja zamene onlajn platformama. Čini se da je ovaj rat ipak lakše prihvatiti i sa njim se nositi, mada ovakva poređenja su, usaglasićete se, apsurdna.

“S obzirom na to da nas je sve pandemija iznenadila, mislim da se fakultet poprilično brzo snašao sa organizacijom predavanja i potrudio da ne ostanemo uskraćeni za znjanje i predavanje. Nama studentima je bilo lako da se prilagodimo onlajn učenju, dok su pojedini stariji profesori imali poteškoće da se snađu sa tehnologijom i predavanjima putem internet platformi. Takođe mislim da smo mi studenti u tim situacijama izašli u susret profesorima i sa strpljenjem sačekali da se snađu u svemu tome”, kaže student Žurnalistike sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Bojan Topalović.

Današnji studenti izražavaju želju za dodatnim vannastavnim aktivnostima, pominjući da im oni nedostaju pogotovo sada, u vreme pandemije. Koliko je bilo teško stvoriti određene navike koje su nametnute pojavom virusa i koliko je teško usvojiti nove obrasce školovanja – najčešće je pitanje koje se postavlja sudentima.

“Meni kao studentu nedostaje više sportskih aktivnosti organizovanih od strane fakulteta, na taj način bi potencirali na zdravijem životu i druženju između studenata istog ili različitih fakulteta. Voleo bih kada bi bilo mnogo više koncerata i festivala koje organizuju fakulteti, ali sada je prakično o tome nemoguće maštati”, dodaje Bojan.

Sećanje i obeležavanje ovog dana kada su mladi izgubili živote boreći se za pravdu i demokratiju je bitno kako ne bismo zaboravili žrtve koje su učinjene zarad naše budućnosti.

Srećan nam Međunarodni dan studenata!

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »