NOVI DIZAJN SAD

Jednodnevna Konferencija o industrijskom dizajnu održana je 01. oktobra 2021.godine u Novom Sadu, na kojoj su učesnici imali priliku da se upoznaju sa procesima i principima industrijskog dizajna i njegove važnosti za privredni i društveni razvoj. Teme su se ticale dizajnerskog mišljenja koje je zbog kreativnog pristupa problemu sve zastupljenije u drugim poslovnim disciplinama, kao i interesantnih priča kako su neki od najpoznatijih proizvoda došli na tržište i dobili svetsku prepoznatljivost.

Konferencija je posetiocima pružila izuzetnu priliku da se upoznaju sa industrijskim dizajnom slušajući prezentacije najuspešnijih ljudi iz sveta industrije. Izuzetno je retka prilika slušati predavanje gospodina Save Čveka, koji je doputovao iz Bostona kako bi svima nama u Novom Sadu približio priču o tome šta nekoj kompaniji daje konkurentsku prednost u odnosu na druge. Školovanjem na istaknutom Univerzitetu Harvard, zatim kroz saradnju i razvoj u sferi dizajna i proizvodnje, i zaposlenjima u eminentnim firmama na pozicijama vodećeg dizajnera, g. Sava Čvek tokom godina stekao je najveći autoritet nad teorijom i praksom industrijskog dizajna, i time je najiskusniji predavač koji je u petak podelio sa publikom svoja iskustva i zapažanja.

Priču o kreativnom mišljenju, “Human centered” dizajnu i opsegu delovanja industrijskog dizajna ispričala je Tamara Panić, šefica Odseka industrijskog dizajna na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a ujedno i najistaknutija predavačica na pomenute teme u Srbiji i regionu. Svojom harizmom, energijom i entuzijazmom učestvuje u građenju položaja industrijskog dizajna u Srbiji. Projektima koje realizuje kroz Oblikus dizajn studio, zajedno sa kolegom Miroslavom Milovićem, stiče mnoge nagrade i priznanja – a proizvodi svojom filozofijom postavljaju nove standarde projektovanja i realizacije proizvoda.

Evolucija dizajna veoma je važna tema kada se želi objasniti uticaj industrijskog dizajna na razvoj privrednog sistema jedne države. Mladi dizajnerski tim Sferikon dizajn studija, Nedeljko Tica i Nikola Đurašković, približili su svim prisutnima ideju o važnosti industrijskog dizajna. Svojim zajedničkim radom fokusiraju se na formiranje praktičnih rešenja u sferi održivog razvoja i prilagođavanja celokupnog životnog ciklusa proizvoda novim standardima. Praksom “Earth centered” dizajna predstavljaju pionire pokreta Novog Evropskog Bauhausa i time nagoveštavaju važnost učestvovanja svih nas u promeni. Takođe, fokus je na lokalnom razvoju industrijskog dizajna u službi privrede i formiranju savetodavne institucije koja će evaluirati dizajn i time pomoći Srbiji da se podigne na svetskoj lestvici dizajna.

Dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, otvorio je Konferenciju o industrijskom dizajnu, ističući pritom ogromnu važnost industrijskog dizajna za privredni razvoj. Tu priliku iskoristio je da javno pozove formiranje radne grupe koja će delovati u pravcu implementacije dobrog dizajna u proizvodima domaće industrije i time bolje predstaviti državu na svetskoj prezentaciji.

Učesnici konferencije su nakon prezentacija, uz ketering i pozitivnu energiju, imali priliku da neformalno razgovaraju sa predavačima, razmene iskustva i kontakte.

OPENS je kao savez udruženja, pružio podršku u organizovanju ove manifestacije, i time doprineo širenju svesti o važnosti industrijskog dizajna. Edukativni koncept ovog događaja stvorio je potencijal za inkorporiranje metoda i prakse industrijskog dizajna u neposrednu proizvodnju mladih kompanije i startup-ova Srbiji.

Organizatori ističu neizmernu zahvalnost svim posetiocima Konferencije, zbog kojih je ovaj početak jedne priče dobio na značaju. Motivi za organizovanje ovakvog skupa usmereni su ka poletu novih i obnovi starih kvaliteta u industrijskom dizajnu.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »