OBELEŽAVANJE SVETSKOG DANA ČIŠĆENJA PLANETE ZEMLJE

Povodom obeležavanja Svetskog dana čišćenja planete Zemlje, Novosadski volonterski servis je u saradnji sa Eko kurirom i OPENS-om, organizovao čišćenje plaže Bećarac. Ovom inicijativom želeli su da pošalju ekološku poruku i daju pozitivan primer da uz malo organizacije, vremena, dobre volje i ljubavi prema prirodi možemo da uradimo velike stvari.

 

Jedna od volonterki OPENS-a, Aleksandra Ćurić, objasnila nam je zašto se odlučila za čišćenje plaže Bećarac:

– Pre svega sama volonterska aktivnost gde činim nešto za svoju okolinu i ljude u njoj me čini srećnom i pozitivnom. Za akciju “Čišćenje Bećarca” sam se prijavila jer mi je zaista stalo da grad i okolina u kojoj živim budu čisti. Smatram da ovakvih aktivnosti treba da bude što više. Sama činjenica da ne mogu promeniti ništa na globalnom nivou, tera me da delujem kao pojedinac i da se nadam da će taj krug da se širi svakodnevno. Verujem da mladi imaju dovoljno svesti o tome koliko je naša okolina zagađena, a u isto vreme smatram da im je potrebna neka inicijativa, neki pokretač, da bi stavili tačku na sve to. Na kraju, kada bi se svako potrudio da počisti samo za sobom, sve bi bilo mnogo drugačije.

 

Anđela Andrijević, takođe jedna od prisutnih volonterki same akcije, ispričala nam je koliko su mladi svesni svoje uloge u društvu kada je reč o ekološkoj održivosti?

-Mladi su pokretačka snaga i resurs jednog grada, a svest mladih veoma je bitna kada je u pitanju ekološko održavanje prostora u kojem žive. Smatram da zbog svoje energije, pokretljivosti, vedrog duha i svesti da mogu da menjaju svet oko sebe, mladi treba više da se angažuju u akcijama čišćenja i da se usmere ka tom ekološkom akcionom planu na nivou grada. Potrebno je pre svega više edukacije o zaštiti životne sredine i ophođenju prema istoj, te pokrenuti što više akcija na mesečnom nivou kako bi taj proces postao sistem održivog razvoja.

Foto: Dejan Bogavac

 

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »