OPENS AMBASADORI – MARKO MITOŠEVIĆ

Marko Mitošević, ima 18 godine i trenutno je 4. godina prirodno-matematičkog smera gimnazije ,,Isidora Sekulić“. Kaže da u slobodno vreme voli da čita, crta i igra igrice. Interesuju ga astronomija, istorija i ekologija. Već godinu dana redovno volontira u OPENS-u kao i u novosadskom volonterskom servisu pa odatle ideja i da se prijavi za konkurs OPENS ambasadora i postane jedan od njih.

Šta za tebe znači biti OPENS ambasador?

Za mene je OPENS ambasador osoba zadužena da prenese mladima poruke OPENS-a. On je most koji spaja starije generacije koje trenutno imaju više uticaja u politici i mlade koji tek sad ulaze u svet politike i aktivizma.

Na koji način deluješ i želiš da doprineseš položaju mladih u gradu?

Mladima pomažem preko volontiranja na događajima namenjenim njima, kao i informisanju mladih o prilikama koje su im dostupne. Želeo bih da osvestim mlade o mogućnostima uticanja na vlast preko aktivizma.

Od sadržaja u gradu, omladinskih centara, više aktivnosti, održivih programa, do sopstvene inicijative, šta po tebi nedostaje mladima u gradu?

Mladima nedostaje samoinicijativa i programi koji će probudi tu samoinicijativu u njima. Trebalo bi da postoje više kurseva o finansiranju, aktivizmu i opštim interesima i da postojeći kursevi budu bolje plasirani široj publici.

Zašto je Novi Sad grad u koji mladi dolaze i rado u njemu ostaju?

Novi Sad je mladima privlačan zbog svog sadržaja, ali takodje i zbog različitih kultura koje u njemu postoje. Kao glavni grad Vojvodine, u njemu žive mnoge manjine koje mu daju jedinstven šarm. U gradu postoji mnogo zelenih površina, koje pomažu da grad ne postane džungla od betona i da sačuva svoj integritet.

Kako komentarišeš citat „OPENS je put ka otvorenom uređenom sistemu i društvu“ ?

Slažem se sa ovim citatom, preko OPENS-a se plasiraju mnoge dobre poruke i uticaj OPENS-a na Novi Sad je već veoma uočljiv, preko raznih i čestih dogadjaja kao i mnogih gradjevina okićenim OPENS muralima. Vođenjem mladih na dobar put, osiguravamo svetlu budućnost za naredne generacije.

Na koji OPENS-ov događaj koji si ponosna što se dogodio u tvom gradu?

Najponosniji sam na dogadjaj ,,Mladi ljudi, velika dela“ koji je mene lično uveo u OPENS, a takođe je pomogao narodu da nauči o velikim ličnostima koje su imale veliki uticaj na razvoj, ne samo našeg grada, već i cele Srbije.

Kada bi mogli da te čuju svi mladi iz Novog Sada i okoline, koja bi bila tvoja poruka za njih?

Moja poruka za mlade je – uključite se u priču. Najbolji način da se razvijete da se uključite u neku organizaciju, bilo to OPENS ili neka druga organizacija. Iskoristite slobodno vreme koje imate korisno i investirajte u svoju budućnost. Imajte razumevanja prema drugima i pomozite gde možete. Čuvajte našu planetu, kako za sebe, tako i za buduće generacije.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »