OPENS AMBASADORI – BRANKA CVETANOVIĆ

Na nedavno završenom konkursu za  OPENS ambasadore, jedna od izabanih je i Branka Cvetanović. Branka je po zanimanju doktor medicine i trenutno je na stažu u Novom Sadu, gde i živi. Kaže da u slobodno vreme voli da čita knjige, rekreativno trenira boks, šeta svog haskija i volontira odakle se i rodila želja za priključivanjem u aktivnosti Omladinske prestonice Evrope.

Šta za tebe znači biti OPENS ambasador?

To je za mene odličan resurs za rad sa mladima, za sticanje novih prijateljstava, znanja i veština. Uključujući i moj lični razvoj, ovo je pre svega jedna odlična platforma koja će mi omogućiti da doprem do što većeg broja mladih, i da zajedno sa njima radim na izazovima i kreiram promene u našem društvu.

Na koji način deluješ i želiš da doprineseš položaju mladih u gradu?

Bavim se najviše zdravljem mladih, podsticanjem zdravih navika, ali ne samo rečima već i ličnim primerom, brigom o sopstvenom telu i duhu, odnosno mentalnom zdravlju. Želim da mladima budem dostupna, da ih motivišem da rade na sebi, da prave pozitivne promene u svom životu, i da utiču na ljude oko sebe, želim i da učim od njih, da sam otvorena za njihove stavove, i da shodno tome zajedno nađemo rešenja.

Od sadržaja u gradu, omladinskih centara, više aktivnosti, održivih programa, do sopstvene inicijative, šta po tebi nedostaje mladima u gradu?

Mislim da mladima prvenstveno nedostaje samoinicijativa, ta neka pokretačka volja… Nije lako izaći iz zone komfora i promeniti načine razmišljanja i ponašanja, to znam i iz ličnog primera. Mislim da su upravo omladinski centri, programi i aktivnosti koji bi trebalo više da se aktiviraju što se tiče sadržaja i njihovog promivisanja.

Zašto je Novi Sad grad u koji mladi dolaze i rado u njemu ostaju?

Novi Sad je jednostavno magičan! Od arhitekture, muzeja, tvrđave, keja, studentskog grada, preko starih ulica u centru do zgrada na Novom naselju, a sve to ispunjeno različitostima, akademskim centrima, različitim udruženjima i ljudima koji ih čine. Novi Sad je zaista grad mogućnosti, grad u kome svako može pronaći svoje mesto i osećati se kao “među svojima”.

Kako komentarišeš citat „OPENS je put ka otvorenom uređenom sistemu i društvu“ ?

Opens jeste organizacija mladih, i predstavlja mlade, njihove ideologije i otvorenost, ali je i izuzetno važna za transformaciju mladih, i njihov put ka formiranju u ljude i buduće vođe koji će biti aktivni članovi našeg društva i donosioci odluka.

Na koji OPENS-ov događaj koji si ponosna što se dogodio u tvom gradu?

Najponosnija sam na IMSCNS koju je prošle godine organizovao Opens u saradnji sa SSMFNS, tim stručnjaka (doktora različitih specijalnosti) iz Amerike, došao je u naš grad, i održao trodnevna predavanja, i edukovao naše studente medicine. Iskustvo je bilo nezaboravno, jako sam ponosna na svoje kolege koje su uspele da organizuju ovaj događaj, i budu fenomenalni ambasadori našeg grada i države.

Kada bi mogli da te čuju svi mladi iz Novog Sada i okoline, koja bi bila tvoja poruka za njih?

Poručila bih im da svaka promena mora krenuti iznutra, da se rad na sebi i upornost uvek isplate. Ciljevi su važni, ali da je put do njih još važniji. Poručila bih im takođe da čuvaju svoje porodice i prijateljstvo, jer su to dva najveća bogatstva svakog čoveka.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »