OPENS AMBASADORI – DAJANA PERIČEVIĆ

Među ovogodišnjim izabranim OPENS ambasadorima je Dajana Peričević koja ima 18 godina i pohađa društveno-jezički smer u Gimnaziji “Isidora Sekulić”. Dajana je vršnjački edukator Crvenog krsta u programu borbe protiv trgovine ljudima

Šta za tebe znači biti OPENS ambasador?

Mesto OPENS ambasadora za mene predstavlja novo životno poglavlje. Moram još bolje da organizujem svoje obaveze i volontiranja sa školom. Radujem se novim izazovima, svesna sam da to sa sobom nosi i odgovornost koju sam u potpunosti spremna da prihvatim. Radujem se novim prilikama, znanju i veštinama koje ćemo učiti, usavršavati i primenjivati, kao i novim poznanstvima. Mi smo tim mladih koji je svestan značaja OPENS-a. Nadam se da ćemo našom originalnošću, opredeljenjima, obrazovanjem i  profesionalnim iskustvima upotpuniti  i unaprediti celu ovu priču.

Na koji način deluješ i želiš da doprineseš položaju mladih u gradu?

Želim da podstičem aktivno učešće mladih u društvu kroz različite programe, rad i zabavu. Težim ka stvaranju prostora u kom se slavi mladalačka energija i atmosfera i gde se razvijaju i sprovode ideje, tako se unapređuje omladinska politika, evropske vrednosti i sama Evropa.

Od sadržaja u gradu, omladinskih centara, više aktivnosti, održivih programa, do sopstvene inicijative, šta po tebi nedostaje mladima u gradu?

Ne smatram da mladima nešto konkretno nedostaje. Razvijanjem tehnologije i društva sve nam je lako dostupno i imamo mogućnost da se preko samo jednog klika prijavimo na željenu aktivnost.  Potrebno je razglasiti mladima i staviti im do znanja kakve sve sjajne mogućnosti zapravo imaju u svom gradu.

Zašto je Novi Sad grad u koji mladi dolaze i rado u njemu ostaju?

Koji god grad ili državu da sam posetila, uvek bih se ovde rado vraćala. Sve je nekako usporeno, opušteno, lagano, bez sekiracije i sa osmehom. Novosadski su pijace, parkovi, bulevari, kafići… Novosadski je Štrand, Kej, Spens, pozorišta. Novosadski je i “zjuu znači nevera”, “buuraz” i “gari”. Ovde su svi dobrodošli, ovo je grad ljubavi i tolerancije.

Na koji OPENS-ov događaj koji si ponosna što se dogodio u tvom gradu?

Od svih događaja izdvojila bih Festival boja na Štrandu. To je definitivno iskustvo za pamćenje za ceo grad.

Kada bi mogli da te čuju svi mladi iz Novog Sada i okoline, koja bi bila tvoja poruka za njih?

Ako želimo da menjamo svet moramo početi od sebe, a OPENS nas upravo tome i uči – da budemo jedinstveni, originalni, druželjubivi, kreativni, otvorenih shvatanja, vredni, a pre svega – dobri ljudi. Tu smo da se svi zajedno udružimo, dižemo svest, zabavimo, pomažemo, usavršavamo, delujemo, napredujemo i MENJAMO SVET!

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »