OPENS AMBASADORI – LILIT ANDRIĆ

Lilit Andrić se kao fotograf trudila da isprati i zabeleži sve dešavanja za mlade u gradu. Ako ste mlada osoba u Novom Sadu koja se kreće po zanimljivim događajima, malo je verovatno da već niste upoznali Lilit. Ljudima uglavnom deluje kao da je svuda i da se brzinom svetlosti kreće po svim događajima u Novom Sadu, jasno je zašto je baš ona izabrana za novog OPENS abasadora, zar ne?

Šta za tebe znači biti OPENS ambasador?

Kao OPENS ambasador, verujem da će mi se povećati mogućnost umrežavanja sa mladima. Želim da me ljudi prepoznaju ne samo kao fotografa, nego osobu koja je zainteresovana da sasluša sve ono što mladi imaju da kažu. To može biti predlog kako poboljšati nešto u okruženju, nešto šta ih muči ili ipak nešto lepo što su doživeli.

Na koji način deluješ i želiš da doprineseš položaju mladih u gradu?

Do sada sam najviše ljudima pokazivala kroz fotografiju koliko je bitan za sve nas momenat zajednice, prijatelja. Toplina, lepa reč, obraćanje pažnje na detalje može nam svima kompletno promeniti dan. Kroz pokretanje tema koje se ređe spominju, takođe, želim da se mladi više otvore i da se neke loše stvari spreče.

Od sadržaja u gradu, omladinskih centara, više aktivnosti, održivih programa, do sopstvene inicijative, šta po tebi nedostaje mladima u gradu?

Deluje mi kao da je većina mladih veoma uplašena da priča o idejama, svojoj kreativnosti, zato što su nekad negde bili osuđivani zbog drugačijeg razmišljanja. Kada bi se svako dovoljno oslobodio, Novi Sad bi imao energiju Berlina.

Zašto je Novi Sad grad u koji mladi dolaze i rado u njemu ostaju?

Grad sa svojim organizacijama i platformama za mlade, daje kreativcima dosta kanala kroz koje mogu da ostvare svoje ideje. Na to se automatski nadovezuje sadržaj događaja u gradu, koji čini da se vrlo lako izbegne dosada.

Kako komentarišeš citat „OPENS je put ka otvorenom uređenom sistemu i društvu“ ?

Samim tim što nije iskorišćen samo kao jedna godina programa za mlade, već prerasta u nešto samoodrživo, daje mladima potrebna znanja, usmerava ih kako da oni pokrenu svoje samoodržive priče.

Na koji OPENS-ov događaj koji si ponosna što se dogodio u tvom gradu

Au, može li se uopšte izdvojiti? Verovatno stvaranje i premijera predstave “Ko je ubio Dženis Džoplin?” Predstava na primeren način pokriva čak i neke tabu teme, a vrlo je zabavna i jasno prikazuje šta mogu da učine kreativni mladi kada se udruže oko ideje.

Kada bi mogli da te čuju svi mladi iz Novog Sada i okoline, koja bi bila tvoja poruka za njih?

“Lepa reč i gvozdena vrata otvara” to je ono što mi je majka stalno govorila u detinjstvu. Životi su nam ubrzani i svi smo u svojim glavama, ne primetimo koliko zapravo utičemo na ljude oko sebe, što neretko dovede do nesporazuma i lošijih emocija. Nije teško biti fin. Zadrži vrata komšinici, daj kompliment nepoznatoj osobi na ulici i videćeš koliko će njihov osmeh uticati na tebe.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »