OPENS kao inspiracija omladinskih lidera

Delegacija OPENS-a na Svetskom omladinskom forumu u Šarm El Šeiku

 

Ovih dana egipatski Šarm El Šeik je centralno mesto kada je reč o omladinskim temama. Naime, Svetski omladinski forum, tokom kog se tradicionalno održavaju brojne diplomatske diskusije, seminari i radionice, na kojim prisustvuju mladi iz celog sveta, sa pratećim društvenim, naučnim i kulturnim događajima, ove godine održava se od 3. do 6. novembra.

Ispred delegacije Novog Sada, uz člana Gradskog veća zaduženog za sport i omladinu Ognjena Cvjetićanina, je i koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović. Naime, OPENS je učestvovao na panelu „Osnaživanje mladih lidera“ čija je cilj bio da se predstave primeri dobre prakse uključivanja mladih u procese donošenja odluka.

„Predstavili smo iskustva, ceo proces, šta planiramo da uradimo, šta su nam aktivnosti naredne godine, šta smo uradili do sada i kako je ceo proces izgledao, kako je uključivao mlade. Najviše je zapravo bilo reči o tome kako je naša ideja uključivanja mladih u procese donošenja odluka rezultirala time da smo postali Omladinska prestonica Evrope,“ objašnjava koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović.

Globalni izazovi nameću potrebu pune saradnje čitavog čovečanstva. Islamofobija, antisemitizam, rasizam i pokušaji revizije istorije 20. veka, danas tako prisutni u pojedinim delovima sveta, mogu se pobediti jedino saradnjom omladine i zato ovaj skup veoma značajan, a Svetski omladinski forum dokaz je da donosioci odluka veruju da su današnje mlade generacije najobrazovanije, digitalno pismene, da razumeju različitosti i zaslužuju da im se pruži prilika da taj svoj potencijal primene za opšte dobro, poručeno je na skupu.

„Nama je jedan od zadataka bio da pošaljemo inspirativne poruke mladima i pokažemo im kako da se oni u svojim sredinama uključe u procese donošenja odluka. Ono što je bilo interesantno jeste da je nakon mog govora i lično predsednik Egipta, kao jednu od preporuka sa ovog samita, predložio da se krene u proces osnivanja afričke prestonice mladih, po uzoru na ono što je čuo od nas“, dodaje Grozdanović.

Svetski omladinski forum okupio je veliki broj visokih svetskih zvaničnika, kao i omladinskih delegata. Na skupu učestvuje oko 3.500 mladih iz oko 160 zemalja, a forum se održava kao interaktivni dijalog između visokih državnih zvaničnika i omladinskih delegata, sa idejom slanja globalne poruke mira, jedinstva, prosperiteta i razvoja.

Više o panelu možete saznati na ovom linku.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »