OPENS – primer dobre prakse „za poneti“

Priča počinje tako što je jednom jedan Aaron, došao na studentsku razmenu u Srbiju, oduševio se i osnovao program razmene studenata na svom Univerzitetu koji mlade vodi put Srbije. Aaron je diplomirao i ne vodi više taj program, ali priča i dalje živi.

Danas, kada grupa mladih ljudi iz Alabame dolazi da se upoznaje sa Srbijom, neizostavna stanica na takvom putovanju postaje Novi Sad – grad mladih, kao i prostorije OPENSa.

Sedamnaestoro studenata i profesora, uz kafu i kolače slušalo je kratko predavanje o OPENS-u, modelima omladinske politike u Srbiji i planovima za budućnost.

„Bilo je vrlo interestano. Posebno me fascinira činjenica da su svi nivoi vlasti, posebno finansijski, uključeni u čitav proces. Inspirativno je videti da su mladi tema o kojoj se govori, ali i da se radi na fizičkim orostorima za mlade. Sve ovo je uzbudljivo i mislim da ćete biti zaista uspešni“, kaže jedna od profesorki Univerziteta u Alabami, Lisa Paleski.

Dvadesetjednogodišnja Keniša Tasiko prvi put je u Novom Sadu i kaže da joj se dopada mirnoća kojom grad odiše i pozitivan stav prema omladini.

„Mnogo smo naučili o načinu na koji se u Novom Sadu odnosi prema mladima i mislim da imamo nekoliko modela koji se ovde primenjuju i primera dobre prakse, koje možemo sa sobom da ponesemo i natrag u Sjedinjene države“, kaže Keniša i dodaje: „Biću u Evropi u januaru, jer držim časove engleskog u Francuskoj, tako da dolazim na ceremoniju otvaranja Omladinske prestonice“.

Studenti iz Alabame, koji su OPENS posetili u pratnji predstavnika Centra za omladinski rad, imaju centar u okviru Univerziteta preko kog studenti dolaze u Srbiju kako bi upoznali nove mlade, porodice, kulturu zajedno razbijali predrasude jedni o drugima. Oni su uglavnom biti u Blaceu (nadomak Kruševca), Nišu i Beogradu, a posetili su i Novi Sad.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »