PITANJE BEZ ODGOVORA

Premijerno izvođenje predstave „Kako ja ovo sinu da objasnim?” reditelja Vojislava Arsića, bilo je održano 14. decembra u Pozorištu mladih. Predstava se bavi temom ekstremizma u našem društvu i problematizuje ga iz ugla mladih.

Režiser predstave Vojislav Arsić, smatra da mladi treba da budu ciljna grupa jer su  oni najpodložniji promenama i ekstremnom ponašanju.

„Kroz naš pozorišni rad do sada, uvek smo tretirali teme koje smatramo da su problematične u društvu. Ekstremizam je tema koja, u umetnosti, nije dovoljno obrađivana. Meni je cilj da mladi, kada izađu iz pozorišne sale, postave sebe gomilu pitanja jer i sami odgovori mogu da naprave promene značajne za društvo,“ dodaje Arsić.

Predstava sadrži delove ličnih priča i prikazuje ekstremizam u tri podgrupe: politički, etnički i religijski. Proces rada se, između ostalog, sastojao i u radionicama sa mladima čija su iskustva preneta u samu predstavu. Četvoro mladih glumaca su, na najbolji način, pokušali publici da približe vidove ekstremizma iz ličnih priča i svakodnevnih situacija.

„Rad na ovoj predstavi je bio istraživačkog karaktera. Kada smo počeli, malo smo znali o ekstremizmu i mislili smo da je tema vrlo uska, ali su nas kasnije razuverila istraživanja koja smo vršili. Trudili smo se da mapiramo i suzimo sam pojam i da se bavimo uzrocima i žrtvama ekstremizma. U procesu rada smo između sebe stalno postavljali pitanje koji nosi naslov predstave, ali nikako nismo mogli da dođemo do odgovora,“ kaže glumac Dejan Maksimović.

Cilj je upoznati mlade sa vidovima ekstremizma i nauči ih kako da se bore sa stereotipima, predrasudama i društvenim kodeksima. U naslovu predstave je pitanje na koje još niko nije usepo da da odgovor, ono će ostati zadatak i tema za razmišljanje svima nama.

 

Autor teksta: Mateja Ninković

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »