Prva puzla je na putu – OPENS na putu

“Tko nije vodio djecu na Zagrebački velesajam, taj ne zna šta je patnja”, najčešće je bila izgovorena rečenica poslednjih nedelju dana po kancelariji OPENS-a. A, kada smo krenuli put Zagreba, shvatili smo i zašto.

Polazak je bio dogovoren za 6 ujutro (prva muka), jer nas je već od 12 sati čekao 15. Velesajam kulture u studentskom centru u Zagrebu. Mala OPENS ekskurzija usput je imala i zadatak (druga muka) da svakog prolaznika koji nam pomogne sa uputstvima do dobre klope ili studentskog centra, svakoga ko nas uputi za pravac ili izađe u susret na bilo koji način – edukuje o tome šta je Evropska omladinska prestonica i zašto je titula u Novom Sadu naredne godine.

I, nakon stotinak podeljenih bedževa, nakon 380 kilometara (treća muka) i početne fascinacije neverovatnim Studentskim centrom koji je Zagrebčanima na usluzi, sačekao nas je zid spreman za Mural i shvatili smo Zašto je zaista OPENS na putu.

“Sad priču Evropske prestonice mladih pratim već neko vreme budući da sam aktivan u sektoru mladih na evropskom nivou tako da kada je stigao poziv vrlo rado smo se odazvali tome. Drago nam je što je jedan grad u regionu dobio tu titulu sada i drago nam je što to ne ostaje unutar granica vaše države već što ste odlučili zapravo, razgranati nekako kroz celu regiju i što ste došli kod nas u Zagreb, što ćete ići u neke druge gradove,” jednostavno je sublimirao poentu organizator Festivala “Grafiti na Gradele”, Marko Boko.

[youtube v=”YEDIZ0LO1G8″]

Jedna od osnovnih ideja projekta “Opens na putu – kultura otvara vrata” jeste da uključimo lokalne organizacije u svakom gradu. To su naši partneri i hostovi na lokalu. Tako su u Zagrebu to bili “Grafiti na gradele” i Studentski centar.

“Ovo je savršena prilika da se vaši umetnici upoznaju sa našim umetnicima. Da vidimo šta se radi na vašoj graffiti sceni, a da se i vi upoznate sa našom scenom. I zbog svega toga se dosta veselimo 2019. Godini jer znamo da će biti još dosta saradnje”, dodatno kaže Marko Boko.

“Projekat „OPENS NA PUTU OTVARA VRATA“ ima za cilj da promoviše mir i prijateljstvo među mladima u regionu, ali i da podstakne mlade ljude u regionu da aktivno učestvuju u svojim zajednicama, kao i njihovu inovativnost i kreativnost”, objašnjava Valentina Antić, koordinatorka za međunarodnu saradnju.

Tako smo kampanju mira i prijateljstva počeli u Zagrebu, a u naredne dve godine obićićemo još 9 gradova i otvorićemo vrata Novog Sada svim mladima. Umetnik Petar Petrović PIROS  osmislio je stoga seriju murala, a svakoj slici koja će naredne dve godini biti oslikana na putu nedostaje po jedan delić. Jedna puzzla. Puzzla koja će nas sve čekati u Novom Sadu, na kraju puta.

“Osnovni stubovi OPENS programa u sebi sadrže promociju Evrope i evropskih vrednosti, kao i slavljenje energije i kreativnosti mladih. To je izvor iz kog crpimo inspiraciju i baza svega što radimo, dodaje Valentina Antić.

Taj nalet inspiracije spakovali smo, sačuvali i poneli sa sobom iz Zagreba, zajedno sa puzzlom koja im fali. Sve zajedno ponovo ćemo uskoro spakovati i krenuti na put. Neka se spremi Sarajevo. Đes ba Gari?

Marko Boko, organizator festivala “Grafiti na Gradele”: Ne mislim da je titula Evropske omladinske prestonice prilika za mlade samo unutar Srbije, već vidimo na primeru ovog projekta da je to zapravo super stvar za celu regiju. http://opens2019.rs/prva-puzla-je-na-putu/

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »