RODITI SE DVAPUT: UTISCI SA PREMIJERE PREDSTAVE “MIDLSEKS”

“Rođen sam dva puta”, jedna je od prvih replika predstave Midlesks. Ona nema značenje metafore, niti predstavlja šalu, već je reč o osobi koja je rođena kao interseks osoba.

Devojčica po imenu Kaliopa čitavo detinjstvo nikada nije bila “dovoljno devojčica” ili “dovoljno dečak”. Kada je Kaliopa ušla u tinejdžerske godine, suočava se sa preprekom na koju svi mladi nailaze. Ulazak u svet odraslih, zrelih, seksualno svesnih i opredeljenih ljudi ni za koga nije lak, a za ljude poput Kaliope može da bude mnogo teži. Ona je svoju tajnu čuvala dugo, krila ju je od roditelja, brata, prijatelja, a na neki način je pokušala da je sakrije i od same sebe. Kaliopa se osećala uplašeno, nije znala šta je taj “pupoljak” kako ga je sama nazvala, ali znala je da za devojčice nije uobičajen. Pored prijatelja se osećala usamljeno, nikome nije smela da kaže ono što joj se motalo u glavi bez prestanka, i dok se trudila da sakrije bilo kakav znak da nije kao ostale devojčice, emocije i osećanja su samo rasli u njoj. Ona je zapravo znala ko je, ali sama pomisao na priznanje toga ju je plašila.

Mnoge mlade osobe, u dobu sazrevanja i razvitka nailaze na razne prepreke, ali jedna od najvećih jeste strah – od reakcije celokupnog društva, bliskih prijatelja, pa i sebe. Pronaći svoje ja, znati i svesno prihvatiti svoje želje, misli, ideje, stavove, najteži je korak odrastanja koji neki čak ne uspeju da naprave ni do kasnijih godina života. U današnje vreme, različite seksualnosti, stavovi i mišljena su mnogo prihvaćenija u društvu, ali svest o osobama sa različitim ili ređim stanjima nisu podjednako razvijena. Stanimo ispred ogledala, pogledajmo u odraz ispred nas i zapitajmo se poznajemo li zapravo osobu koja nas gleda.

Kaliopa je znala i samim tim prihvatila sebe kakva je bila oduvek, kada se njena “tajna” saznala. Ona je pogledala ljude oko sebe u oči, i dala im jasno do znanja da je to ona, oduvek bila, i da će zauvek biti Kaliopa a sada Kal, bez trenutka oklevanja da li će je iko prihvatiti. Ona je prihvatila sebe i bila srećna, osećala se udobno u svojoj koži, bila je svoja i slobodna.

Da li je tuđe mišljenje važnije od našeg ličnog? Da li je tuđa reč jača od našeg osmeha? Da li je tuđ stav nama bitniji od sreće? Rekla bih da meni nije. I možda nisam još potpuno odrasla i upoznala sebe, ali stojim iza svojih mišljenja, reči, stavova, znam ko sam i ko želim da budem u budućnosti. Zato se još jednom pogledajte u ogledalo, pružite ruku i upoznajte se sa osobom koja je ispred Vas.

Autorka teksta: Petra Protić

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »