SEDI GDE SI

U novonastaloj situaciji borbe protiv virusa COVID-19, naš OPENS tim vam donosi nekoliko korisnih saveta kako biste mogli da “skratite” i produktivno iskoristite svoje slobodno vreme u #izolaciji.

Verujemo da će svako od vas pronaći nešto zanimljivo, s tim u vezi, počnimo!

Za ljubitelje filmova, učenja novih stranih jezika, muzeja, pozorišta, donosimo besplatne sadržaje dostupne na online platformama:

1. volimdokumentarce.net – Web stranica na kojoj možete da pogledate dobre dokumentarne
filmove

2. Bašta fest – Prikazuje kratkometražne filmove koji su bili deo selekcije prethodnih godina

3. IDFA festival dokumentarnog filma – otvorio je neke od svojih filmova za besplatno gledanje

4. Ateljea 212 –   https://atelje212.rs/ .

5. Virtuelne ture muzeja

6. Digi Youth Portal- SEEYN- Mreža Mladih Jugoistočne Evrope podelila je online omladinski portal, za učenje onlajn sa uputstvima ali i sa dosta igara, alata za rad sa mladima.

Više na http://digiyouth.seeyn.org/about

7. FIST- Festival Internacionalnog Studenskog Teatra , više informacija: https://fist-festival.com

8. Učenje stranog jezika Duolingo – aplikacija se instalira putem telefona

9. Online TV nastava na RTS-u za osnovne i srednje škole

10. National Geographic i BBC Earth dokumentarci

11. Udemy je uvek dobar izbor za sve koji žele da nauče nešto novo iz bilo koje sfere interesovanja

12. NASA je omogućila pristup svojoj biblioteci sa audio, video i foto zapisima, dostupnih za gledanje, slušanje kao i za download

13. Fondacije Exit- interaktivni online obilazak Petrovaradinske tvrđave, za sve one koji nisu kao i one koji su obišli Petrovaradinsku tvrđavu

Od izuzetne važnosti je da se potrudimo i nađemo način da sve ono što smo radili i pre ove vanredne situacije, adaptiramo i u kućnim uslovima. Znači – budimo kreativni! Koliko smo samo knjiga odložili za “kad budemo imali vremena”, prisetimo se – sada je pravo vreme za njih, anaše se preporuke skrivaju u sledećim naslovima:

1. Žene koje trče s vukovima – Klarisa Pinkola Estes

2. Estoril – Dejan Tijago Stanković

3. Šestologiju Sergei Lukyanenko-a serijal ,,Straža”

4. Portal   https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/  – Na ovom linku možete pronaći sve  informacije o besplatnim platformama za učenje na daljinu, rad od kuće, kao i besplatnim knjigama, kursevima, muzici, filmovima i drugim edukativnim i zabavnim sadržajima

5. https://www.onlineknjige.com/

U vreme #izolacije važno je ostati fizički i mentalno zdrav, zato je potrebno da mislimo na svoje zdravlje. Skoro svaka teretana u gradu postavila je online savete i vežbe na svoje društvene mreže i YouTube kanale. Neki od članova tima preporučili su presađivanje biljaka, prebacivanje fotografija sa starog telefona na računare, isprobavanje novih recepata, dorađivanje starih komada nameštaja, spremanje stanova/kuća i čišćenje ormara kao izbor fizičke i produktivne aktivnosti. Pored toga, izdvojili smo nekoliko saveta kako ostati pozitivan i mentalno zdrav:

– Jako je važno ostati smiren, pozitivan, biti u online kontaktu sa dragim ljudima, pružati podršku i ono što je najvažnije zatražiti podršku i pomoć, ako se osećate usamljeno i ako vam nije dobro. Danas postoje razni vidovi psihološke podrške online, call centri – iskoristimo ih! Sada sam zapravo svesna koliki je značaj dodira na koji sada nemamo pravo, ali imamo pravo na osmeh i toplu reč, a i optimizam je dobar za organizam. -OK JE DA NISI OK. Važno je napomenuti da je sasvim u redu biti uplašen jer ne reagujemo svi isto na ove okolnosti, zato je važno biti u kontaktu sa dragim ljudima, pružati međusobnu podršku i naći se onima kojima je pomoć potrebna.

Povezani članci:

Devojke u svetu tehnologija

OPENS i UNICEF Srbija sa ponosom predstavljaju program Devojke u svetu tehnologija kroz koji želimo da podstaknemo i osnažimo učešće mladih devojaka u ICT obrazovnim aktivnostima. Ovim povodom te pozivamo

Opširnije »