Utisci iz Trebinja – 22. Susret mladih Republike Srpske

13 Sep/2018 Objavljeno u Blog

Na poziv Omladinskog savjeta Republike Srpske, predavači iz Republike Srbije uputili su se na 22. Susret mladih, gde su kroz niz edukativnih radionica dobili priliku da osnaže aktivne omladince u Republici Srpskoj. Domaćini su predstavili grad Trebinje, a, da bi bolje razumeli omladinsku politiku, predstavljene su sve organizacije na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou od značaja za mlade, kao i projekti i primeri dobre prakse. Katarina Živanović iz sektora za Međunarodnu saradnju u OPENSu i naša volonterka, Nastja Prodanić na put su ponele znanje iz Novog Sada, naša dosadašnja iskustva i šarene videe i predstavile grad i samo prestonicu. Ovo su njihove priče.

………..

Rano jutro, pola šest, OPENS putuje u Beograd. Okupljaju se mladi ispred Palate Srbije i prebrojavaju se pre polaska na dug put, u Trebinje. Ulazimo u bus i već se otvaraju paketi sa hranom. Isti početak. Ista slika, i nova mlada lica. I manje-više, mesecima već, sa istim entuzijamom krećemo na put. Stoga ćemo se ovoga puta fokusirati samo na onaj polet sa kojim smo se, verovali ili ne, vratili u Novi Sad.

A, vratile smo se oduševljene entuzijaznom, energijom i disciplinom ovih mladih ljudi. Kada vidite mlade da do 5 ujutru sede na stepenicama i dele svoja iskustva, i da uspostavljaju saradnju između različitih organizacija iz svih delova Republike Srpske – zaista ste oduševljeni tom pojavom. Veoma je bitno da jačamo saradnju mladih u regionu i da radimo na zajedničkim projektima, kao i da kreiramo nove ideje koje će dugoročno razvijati naš region i unaprediti položaj mladih u društvu.

Tokom četiri dana ne samo da sam naučila o Trebinju i potrebama mladih u tom gradu, ali i u Republici Srpskoj, već sam zapravo puno naučila i o OPENSu i tome kako je titula omladinske prestonice Evrope, zapravo prilika za ceo region. To me je naučio neverovatan broj pitanja koja smo dobili i energija kojom smo dočekane.   Želja za znanjem i druženjem mladih nas je inspirisala da se obavezno vratimo u ovaj grad sledeće godine. – Katarina Živanović, asistentkinja koordinatorke za međunarodnu saradnju u OPENS-u

 

Kada sam kretala na put, želela sam da prenesem pozitivne primere omladinskog aktivizma na region i da mladima u Republici Srpskoj, u kojoj sam provela svoje detinjstvo, dokažem da mogu da naprave promenu ako promene najpre sebe, a zatim i svet oko sebe.

A, onda sam delom, baš ja promenila sebe, naučivši novog. Radionice i ceo edukativni program je bio vrlo koristan, zanimljiv i pristupačan mladima. Mladi su postavljali pitanja posle apsolutno svake  prezentacije i dobijali odgovore, bez obzira na to da li su vezana za temu ili ne. Generalno sam zadovoljna, jer sam videla da mladi konačno uzimaju stvar u svoje ruke i što su željni znanja. Izuzetno mi se svidelo to što smo bile smeštene u domu, u sobama sa mladima iz različitih gradova i organizacija iz svih delova Srpske. Dobili smo mogućnost da se družimo i razmenjujemo informacije. – Nastja Prodanić, volonterka OPENS-a

Tagovi: eyc2019, opens2019, Susret mladih Republike Srpske