Varaždin – under construction

Toliko smo odmakli u našoj avanturi ka 2019. godini, toliko smo postigli do sada i toliko uradili, da možda ponekad na trenutak zaboravimo kako  smo na put krenuli. Tačno 438 kilometara od Novog Sada, sačekao nas je podsetnik.

Varaždin, Hrvatska. Stari grad sa okvirno 40 hiljada stanovnika. Jedan od top pet gradova za Evropsku prestonicu omladine i davno obećan poziv za posetu jednom od najboljih festivala u regionu – Špancir festu.

Varaždin is under construction – a cilj trenutnih radova jeste izgradnja novog modela koji bi povećao participaciju mladih u tom gradu.

“Već sada, samo u tokom procesa kandidature, počela se malo više obraćati pažnja i na Savet mladih koji je recimo savetodavno telu u Gradu Varaždinu i sada se planira povećanje budžeta koji ide omladinskim organizacijama ili organizacijama koje će biti deo novog Omladinskog centra u Varaždinu,” objašnja koordinator Inicijative Varaždina za Evropsku omladinsku prestonicu 2021, Nino Preložnjak i dodaje da bi volelo da Varaždin osvoji titulu na ceremeniji koja će u Novom Sadu biti u novembru, ali da misli da je važnije što pre početi sa aktivnostima koje su namenjene upravo mladima, “Osim samog dela prijave i slanja aplikacione dokumentacije, te razgovora sa potencijalnim partnerima u ovom projektu, počinjemo već sa nekim delom programa, sa nekakvim aktivnostima, kojih sada verovatno ima više nego što je bilo pre u samom gradu što se tiče mladih, ali i što se tiče samih politika za mlade”.

A, da je Varaždin grad mladih, vidi se na svakom koraku starog jezgra grada, gde je u toku Festival ulične umetnosti sa dugom tradicijom – Špancir fest. Svaki ćošak obojen je novom bojom i drugom umetnošću, dovoljno da malo te energije i inspiracije ponesemo nazad sa sobom u Novi Sad. Posebno nakon razgovora sa predsednikom Gradskog veća Varaždina, Damirom Habijanom, te zamenicom gradonačelnika Varaždina, Sandrom Malenicom

“Vrlo su nam korisne ovake razmene iskustva, kao i informacije koje smo dobili prilikom posete NOvom Sadu i sada vaše posete Varaždinu. Mislim da je naša prijava bolja primenom vaših iskustava”, kaže Sandra Malenica.

Tačno, dakle, 438 kilometara od Novog Sada, trebalo nam je kao podsetnik na naše početke i uspehe do sada. Pet sati od Novog Sada trebalo nam je da sagledamo koliko smo do sada uradili i kakvu energiju krozceo region širi proces titule Evropske omladinske prestonice. Novembar je blizu, kao i trenutak u kom ćemo saznati, ostaje li titula u region i 2021. Godine.

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »