ZAŠTO TI OVO JOŠ UVEK NIKO NIJE REKAO?

22 Apr/2020 Objavljeno u Blog

Kućni treninzi, online seminari, besplatne online biblioteke, koncerti, predstave, predavanja, recepti za obilne ručkove.. Spisak aktivnosti kojima možeš da se baviš za vreme dok si u karantinu je, složićeš se, predugačak. Već deset puta u toku dana si negde čuo kako ljudi govore  da je OvO iDeAlaNo vrEMe Da Se PoSvEtImO SeBi. Kažu da možeš da naučiš čak i jedan strani jezik. Pitaš se šta nije u redu sa tobom jer već mesec dana treba da radiš na sebi, a ti skroluješ Instagram, spavaš i pomalo te grize savest.

Negde pred kraj meseca si razgovarao sa drugom sa faksa koji je već napisao dva seminarska i spremio jedan ispit i sve to na kućnom biciklu dok je jednom rukom brisao policu. Kaže kako moraš da se aktiviraš i da kreneš da radiš nešto korisno jer ćeš da “kaskaš” za ostalima kad se svet vrati u normalu. U beleškama stoje preporučeni filmovi od 2018. koje još uvek nisi pogledao, gomila knjiga te čeka na stolu dok je sadržaj iz ormara već treći dan napolju i čeka da ga poslažeš na police jer – kad ako ne sad? Već nekoliko dana naručuješ istu hranu, i to u isto vreme koju donosi jel, isti tip. Feed je prepun najnovijih (čitaj nepromenjenih) vesti o pandemiji koje više i ne otvaraš.

Čekaš 23 časa da prošetaš psa i protegneš noge, a kad se vratiš poješćeš kiflicu od nedelje i leći da spavaš. Ući ćeš na Instagram, pogledati nekoliko storija i ljude koji besomučno vrte filter „Koji si član kriznog štaba?“. Ne, nije deža vu, ovako izgleda svaki dan, dok ne odlučiš da uzmeš stvar u svoje ruke i počneš da radiš nešto korisno. Takoreći – preporučeno.

Kažeš da mora nešto da se promeni. Imaš plan za sutra. Naravno, i za svako sledeće sutra: Ustajanje u 8 časova, ovsene pahuljice, trening uz online instrukcije, pet ispitnih pitanja, ručak, dokumentarac o ajkulama, popodnevna dremka, ona knjiga što stoji pored kreveta, još pet ispitnih pitanja, zdrava večera, online koncert i spavanje. Ali… Ustao si u 13 časova i već dva sata pokušavaš da shvatiš koliko Srba glumi u La casa de papel.

Kažeš sebi da je sutra novi dan.

Karantin nije takmičenje! Okej je da ne radiš ništa „korisno“, da radiš ono u čemu najviše uživaš i što je najbitnije – ono što te čini srećnim. Svi smo u istoj situaciji, ali je doživljavamo drugačije. Ako ipak odlučiš nešto da promeniš, znaš i sam da postoji pregršt online sadržaja koji će ti pomoći. Sve stoji i ne ide nigde. Nema jurnjave za postizanjem rezultata. Razmišljaj o tome šta najviše ŽELIŠ danas, a ne šta moraš ili šta bi trebalo. Pa čak i ako  je to  “danas ne želim ništa, želim da odahnem od sve trke i jurnjave”, slobodno tako i uradi.