ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA MEDIJA U SKLOPU KAMPANJE “PRIPAZI NA TON! PRIPAZI NA KLIK!”

U sklopu kampanje #PripaziNaTon #PripaziNaKlik održan je sastanak sa urednicima medija. Razgovarali smo o izazovima medijske profesije, ali i kako u svemu tome ipak težiti poštovanju etičkog kodeksa, pogotovo prilikom izveštavanja o suicidu.

Kampanju “Pripazi na klik. Pripazi na ton.” realizuju OPENS, Centar SRCE, “Za Tebe #VAŽNOJE” i Institut za javno zdravlje Vojvodine, i uz podršku Grada Novog Sada. Glavni cilj kampanje je podizanje svesti o suicidu, posebno o posledicama senzacionalističkog i neetičkog izveštavanja o suicidu.

Na sastanku razgovarali smo o pitanjima: Izazovi sa kojima se mediji suočavaju? Kako približiti temu suicidia urednicima i vlasnicima medija? Važnost izveštavanja o suicide? Doprinos medija, civilnog sekrtora i institucija – minimalni koraci?

ZAŠTO OVA KAMPANJA? Uticaj medija i načina izveštavanja na osobe sa sucidalnim mislima je neosporan. Međutim, samoubistva, posebno samoubistva mladih, postala su tema izveštavanja u rubrici “Najnovija vest”, a o pojedinačnim slučajevima samoubistava neretko se izveštava na neetički način. Važno je naglasiti da etika nije sama sebi cilj, već poštovanje iste sa sobom nosi određene posledice. Veliki broj istraživanja nedvosmisleno pokazuje da neodgovorno medijsko izveštavanje utiče na porast stope samoubistava. Ipak, drugačijim pristupom, može da se postigne upravo suprotno – mediji mogu da postanu značajan činilac u prevenciji suicida. Iz tog razloga pozvali smo vas na sastanak sa urednicima medija na kojem smo razmenili znanja i iskustva, te porazgovarali o problemu suicida i izveštavanja, gde smo zajedno došli do predloga konkretnih aktivnosti kojima možemo da doprinesemo prevenciji suicida među mladima. Ova kampanja dolazi iz zajednice. Od mladih koji su prepoznali problem. Od profesionalaca koji žele da pokažu da može i mora bolje i drugačije. Od svih nas koji smatramo da možemo da menjamo svet. Zbog onih koji se sada bore sa problemima i u ime onih koji više nisu sa nama. Jer verujemo da je podrška ono što spašava živote.

OPENS je prošle godine u saradnji sa sledećim organizacijama pokrenuo i kampanju “Sazvežđe podrške”:

-Sos ženski centar
-IZ KRUGA – VOJVODINA-Novosadski humanitarni centar
-Podružnica za Južnobački okrug Društva psihologa Srbije i Institut za javno zdravlje Vojvodine
-Grupa “IZAĐI”
-Centar za pružanje emotivne podrske osobama u krizi i prevencija suicida “Srce”
-Omladina Jazas Novi Sad
-Udruženje građana Patrija
-EDIT centar
-Udruženje Crvena linija

Neki od problema na koje smo se osvrnuli tokom Sazvežđe kampanje su:

  • Balansiranje školskih i porodičnih obaveza u izmenjenom svakodnevnom funkcionisanju mladih
  • Suočavanje sa osećanjima gubitka bilo koje vrste
  • Pružanje podrške u situaciji izolacije
  • Povezivanje različitih organizacija koja se bave temom mentalnog zdravlja radi unapređenja istog u izmenjenim okolnostima

Povezani članci:

Devojke u svetu tehnologija

OPENS i UNICEF Srbija sa ponosom predstavljaju program Devojke u svetu tehnologija kroz koji želimo da podstaknemo i osnažimo učešće mladih devojaka u ICT obrazovnim aktivnostima. Ovim povodom te pozivamo

Opširnije »