4469 milja i nekoliko velikih koraka do Njujorka

Do sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku ima 4469 milja, 7193 kilomera, 8 sati i 59 minuta leta avionom ili 102 sata leta za goluba pismonošu i nekoliko velikih koraka za ovu Omladinsku prestonicu Evrope. Naime, u sedištu Ujedinjenih nacija u NJujorku, završen je 8. međunarodni EKOSOK forum mladih, tokom kog se u okviru delegacije Republike Srbije predstavio i Novi Sad, kao Omladinska prestonica Evrope 2019. godine.

“Ove godine smo smatrali da je važno da se napravi panel u sklopu zvaničnog programa EKOSOK Omladinskog foruma gde su drugi delegate u Ujedinjenim nacijama i predstavnici omladinskih i organizacija za mlade na svetskom nivou mogli da čuju o čuvenom novosadskom modelu Omladinske prestonice Evrope, kako to može da se primeni u njihovim sredinama, kako možemo sarađivati i šta možemo dobro zajedno u budućnosti da napravimo. Istovremeno, pokazali smo da se i u Srbiji i posebno Novom Sadu veoma ozbiljno radi na polju omladinske politike,” objašnjava koordinator OPENS2019, Vukašin Grozdanović.

Pod nazivom “Omladinske prestonice kao pozitivan model omladinske participacije” održan je u okviru zvaničnog programa Foruma mladih uz podršku i prisustvo NJ. E. ambasadora Srbije u Ujedinjenim nacijama Milana Milanovića, kao i ministra omladine i sporta Republike Srbije, Vanje Udovičića.

“Mi smo ovde da vas podržimo da svoju energiju i znanje uložite u lični razvoj, ali i u napredak čitavog društva. Mladi bi trebalo da budu u vrhu naših prioriteta, radićemo sa vama i za vas, ali predlažem da ne čekate druge, već da sami kreirate budućnost, jer vi ste naša budućnost, ali i sadašnjost”, rekao je Udovičić.

Ideja panela bila je da se stvori prostor za umrežavanje i partnerstvo sa organizacijama i institucijama iz Njujorka, kao i da se šira zajednica informiše o aktivnostima u Novom Sadu u 2019. godini.

[youtube v=”bFUtlpapeXI”]

“Pokazali smo danas na panelu dobru sinergiju između lokalnih, regionalnih i republičkih vlasti. Prezentacija, ojačavanje i umrežavanje sa drugim omladinskim organizacijama i to na svetskom nivou, kao i niz bilateralnih sastanaka koje imamo poslednjih nekoliko dana, pokazuju koliko je Novi Sad zaista pokazatelj primer dobre prakse i to ne samo u Srbiji,” navodi član gradskog veća Novog Sada zadužen za sport i omladinu, Ognjen Cvjetićanin.

Drugog dana Foruma, na centralnoj sednici, priliku da se obrati imao je i ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, koji je poručio da su Nacionalna strategija za mlade u Srbiji od 2015. do 2025. i Zakon o mladima doneti u partnerstvu sa omladinom i relevantnim institucijama, izvedeni projekti finansijski su podržani svake godine od strane Ministarstva omladine i sporta i u potpunosti usaglašeni sa Ciljevima održivog razvoja omladinske Agende 2030. Ujedinjenih nacija.

Ovogodišnji EKOSOK forum mladih održava se pod sloganom „Mladi: Osnaženi, uključeni i jednaki” i posvećen je ulozi mladih u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja – smanjenju siromaštva, posledica klimatskih promena i nejednakosti među ljudima.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »