5 SITUACIJA U KOJIMA TI PSIHOLOŠKA PODRŠKA MOŽE POMOĆI

Možda se trenutno nalaziš u stresnom periodu, ili ti se dogodilo nešto što je prodrmalo sve tvoje ćelije. Ili se možda nije dogodilo ništa, a opet imaš utisak nekog nezadovoljstva koje traje. Ili neko tebi blizak ima izazov ili problem, možda si samo radoznao/la i želiš da vidiš da li to kod tebe radi… Možda ti je neko rekao da mu je pomoglo i da odeš da se posavetuješ sa nekim stručnim? Okej je i da se plašiš ovoga, ali važno je da razumeš važnost podrške.

Iako je svako od nas drugačiji, i različite situacije mogu da izazovu potpuno drugačiji odgovor, postoje i univerzalni znaci koji pokazuju da ti je podrška potrebna.

1. Osećaj prepravljenosti osećanjima ili mislima koji duže traju

Ako se dogodilo nešto što ti je izazvalo veoma snažan osećaj tuge, anksioznosti, straha i deluje da je to osećanje obojilo celokupanu tvoju svakodnevnicu, kao da sada nema mesta ni za šta drugo, psiholog ti može pomoći da razumeš zbog čega je tako intezivno i da ti predloge za neke mehanizme kako da očuvaš sebe dok talas intezivnih emocija traje.

Ponekad nije potrebno da se nešto dogodi ili doživi da bi se suočavali sa intezivnom brigom, osećajem izgubljenosti, nekompetentnosti ili besmisla. Ti osećaji mogu biti tako snažni da iscrpe sve tvoje mehanizme odbrane i imaš utisak da si u začaranom krugu. Psiholog je tu da pomogne da taj začarani krug prekineš na nekoliko mesta, dok iz njega i ne izađeš.

2. Osećaj da ne možeš da se suočiš sa novim izazovima ili promenama

Verovatno će se svi složiti da život ima uspone i padove. Nije baš nova mudrost… Ali, često mi smatramo da je i prevazilaženje padova jedna uobičajena životna stvar. Za većinu životnih izazova i promena smo pripremljeni. Ali postoje neki koji su veoma intezivni, da bismo ih mogli nazvati traumatičnim, na koje je malo ljudi pripremljeno. Za prevazilaženje takvih izazova će nam biti potrebna stručna podrška.

Ponekad iskustva, promene, izazovi nisu traumatični, ali su nama veoma bolni ili stresni. To može biti povezano sa našom strukturom ličnosti, očekivanjima, razvijenim mehanizmima odbrane, spletom okolnosti, ili je više takvih promena došlo u kratkom roku. Psiholog ti može pomoći da razviješ strategije za prevazilaženje svega onog neprijatnog što promena nosi sa sobom.

3. Problemi u međuljudskim odnosima

Veoma često se izazovi sa kojima se suočavamo povezani sa drugima oko nas –  partnerima, porodicom, nastavnicima, profesorima, kolegama… Ti problemi su najrazličitiji, ali utiču na naš osećaj blagostanja i sigurnosti, unose zabrinutost i kontinuiran stres. Problemi u međuljudskim odnosima su posebno izazovni jer uključuju i druge ljude, njihove modele ponašanja, očekivanja i osećanja.  

Psiholog može ti može pomoći da razumeš šta je sve uzrok problema i da razviješ veštine i znanja koja će ti pomoći da postaviš zdravije odnose sa svojom okolinom.

4. Problemi koja se tiču samopoštovanja

Kada odgovaramo na zadatke koji se svakodnevno postavljaju pred nas, važno je da imamo osećaj da smo dovoljno sposobni da na njih odgovorimo ili naučimo kako da ih prevaziđemo. Kada gradimo odnose sa drugim osobama, važno je da vrednujemo sebe, svoje potrebe i želje i na taj način razvijamo sebe u okruženju. 

Samopoštovanje, samovrednovanje i samopuzdanje se mogu razvijati uz podršku psihologa

5. Neželjeni obrasci ponašanja koji se ponavljaju

Verujem da svako od nas ima delove svojih ponašanja koje bi želeo da se promeni, da reaguje bolje, da izbegne probleme ili brže izađe iz neprijatne situacije. Ipak, neke obrasce ponašanja je veoma teško promeniti, koliko god bili svesni negativnog uticaja. Oni se mogu javiti u različitim situacijama – u vezi, u porodici, poslu, školovanju…

Psiholog ti može pomoći da razumeš šta stoji u osnovi ovakvih obrazaca ponašanja i dati ti dodatnu podršku i mehanizme da ih promeniš.

Znaćeš tek kad probaš…

Ukoliko razmišljaš o psihološkoj podršci moj savet je da probaš. Pre svega jer psihološka podrška pruža jedno sasvim novo i drugačije iskustvo pogleda na problem, nelagodnost i otvara nove vidike ka tome kako da prevaziđeš određeni izazov.

Autorka: Slavica Ranisavljev Kovačev

Ukoliko želiš da stupiš u kontakt sa besplatnim psihološkim savetovalištem, poseti stranicu Sazvežđe podrške i pronađi vrstu podrške koja odgovara tvojim potrebama.

Sazvežđe podrške je deo OPENS projekta “Mladi u centru održive zajednice” koij finansira Gradska uprava za sport i omladinu Grada Novog Sada.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »