DEBATNI TURNIR POVODOM MEĐUNARODNOG DANA STUDENATA

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana studenata,  u periodu 12 . i 13. novembra 2021. godine, #OPENS tim će treću godinu za redom, organizovati studentske debate na Univerzitetu u Novom Sadu. 12. novembar je predviđen za održavanje lokalnih novosadskih debata sa početkom u 14 časova, dok će u subotu, 13. novembra sa početkom u 12 časova, pobednici lokalne debate imati priliku da se takmiče i debatuju sa svojim kolegama sa Univerziteta iz Niša, Beograda, Kragujevca i Novog Pazara. Sve debate održaće se u Omladinskom centru OPENS ( Bulevar despota Stefana 5, Novi Sad), a čitav događaj realizovaće se u skladu sa epidemiološkom situacijom i merama koje su na snazi u Repubilici Srbiji.

KO MOŽE DA SE PRIJAVI?

Svi studenti Univerziteta u Novom Sadu, bez obzira na nivo studiranja ( osnovne, master i doktorske studije).

Ovogodišnja krovna tema debatnog turnira je ”Fizičko i umno osamostaljenje mladih”, a inspiracija za istu pronađena je u situacijama u kojima se mladi svakodnevno nalaze, a to je večita borba između fizičkog i umnog osamostaljenja.  Turnir će se realizovati u formatu američke parlamentarne debate u skraćenoj formi. Debatni tim treba da sadrži tri člana, s tim da je  jedan član zamena.

LINK za prijavu na debatni turnir je otvoren do 11. novembra 2021. godine.

Za najbolju i najubedljiviju prvoplasiranu ekipu pripremili smo nagradne vaučere za putovanja, kao i nagradu za najboljeg govornika.

STUDENTI KAO POKRETAČI PROMENE U DRUŠTVU

Gotovo već 80 godina, 17. novembar obeležava se kao Međunarodni dan studenata u znak sećanja na noć u kojoj su 1939. godine, Nacisti ušetali  u češke univerzitete, te usmrtili studente i poslali ih u koncentracione logore. Danas ovaj dan obeležavaju studentske organizacije u celom svetu. Studenti smatraju da bi trebalo da im se skrene pažnja kako bi bili svesni da imaju jednu posebnu ulogu u društvu, te da bi trebalo da budu ponosni na to što imaju titutu studenta.

Međunarodni dan studenata se obeležava nizom predavanja, akademija i debata. Obeležavanjem tog dana podsećamo se da moramo biti aktivni, misliti na svoja prava i obaveze, te biti noseći stub društva u kome mladi nisu budućnost već sadašnjost. Omladinska prestonica Evrope Novi Sad ovaj dan obeležava debatom.

Studentske organizacije partneri koje su pružile podršku u realizaciji debatnog turnira:

-Univerzitet u Novom Sadu

-Omladinska organizacija inovacija i tradicija, Beogradu

-Udruženje studenata Pedagoškog fakulteta u Užicu

-Savez studenata Univerziteta u Nišu

– Udruženje studenata Pravnog Fakulteta, Kragujevac

-Studentski parlament Državnog univerziteta u Novom Pazaru

Početak osamostaljenja kažu da kreće iz naše glave, dođite da zajedno polemišemo i osmislimo akademski plan, jer mladi imaju moć da kreiraju društvo u kojem žele da žive.

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »