BIRAM DA NE BUDEM ŽRTVA

Omladinska prestonica Evrope i Autonomni ženski cenar (AŽC) su zajedničkim snagama organizovali radionice namenjene predstavnicima omladinskih organizacija na temu nasilja. Sedmočasovne radionice bile su održane u Kulturnoj stanici Eđšeg.

“OPENS u svom programu ima priču o rodnoj ravnopravnosti. Ono što je važno jeste da ova tema treba da se prožima kroz sva polja rada, da o tome govorimo u svakodnevnom radu sa mladima, da informišemo mlade i da ih uputimo na pomoć. Iz tog razloga smo sa Autonomnim ženskim centrom ostvarali saradnju na kampanji “Mogu da neću-ljubav nije nasilje” i namenili ovu radionicu onima koji rade sa mladima. Imamo u planu da posle leta radimo i sa predstavnicima škola i sa đacima,” kaže asistentkinja programske koordinatorke i OPENS-u Dobrila Marković.

Kroz dve serije jednodnevnih radionica ostvario se cilj ka povećanju svesti o neprihvatljivosti rodno zasnovanog nasilja među mladima i unapređivanja prevencije, kao i podrške i pomoći za one koji su pretrpeli nasilje.

“Sa učesnicima, pre svega, razgovaramao o partnetskim organizacijama mladih, o tome na kakve probleme oni nailaze i o obrascima nasilnog ponašanja u partnerskim odnosima i načinima na kojima mladima možemo da budemo podrška. Cilj je da iz različitih uglova, različiti akteri društva mogu da budu spremni da reaguju kada vide da se nasilje dešava. Drago nam je da smo imali priliku da sarađujemo sa OPENS-om, mislim da je važno otvarati ove teme i davati prostore učenja i razmene. Ovo je važno i učesnicima radionice i mladima sa kojima će oni posle raditi,” kaže vršnjačka edukatorka  AŽC, Sanja Pavlović.

Fokus je bio na prepoznavanju i pristupu mladima sa iskustvom rodno zasnovanog nasilja ili onima za koje postoje saznanja ili sumnje da vrše nasilje. Edukacija takođe otvara temu seksualnog uznemiravanja.

“Došao sam kao jedan od predstavnika Centra za omladinski rad jer hoću da naučim više o tome kako da se ophodim sa rodno zasnovanim nasiljem, kako da obrazujem mlade, najviše srednjoškolce, da se izbore sa ovim problemom. Ovde upoznajemo nove načine kako da treniramo ljude i kako da otkrijemo šta je zapravo rodno zasnovano nasilje. Učimo kako da prepoznamo razne oblike nasilja i nađemo primenu u životu kako ne bismo jednog dana bili žrtve,” kaže učesnik radionice Velimir Milošev.

Ozbiljne teme zahtevaju više vremena, posvećenosti i rada. Ovo nije kraj. Radionice na temu nasilja će se nastaviti tokom godine. Mladi će moći da nauče kako da se suoče i prepoznaju nasilje i izbegnu ulogu žrtve.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »