Međunarodni Dan studenata u OPENSu

Međunarodni dan studenata je globalno priznat dan posvećen studentskoj zajednici i njihovim doprinosima društvu. Ovaj dan se obeležava svake godine 17. novembra i pruža priliku da se naglasi važnost obrazovanja i prava studenata, kao njihovu ulogu u istraživanju, inovacijama, kulturnim događajima i aktivizmu.

Dan studenata u Omladinskom centru OPENS

Obeležavanje Međunarodnog dana studenata, 17. novembra 2023. godine, u Omladinskom centru OPENS ima za cilj da istakne i slavi ulogu studenata u društvu, podigne svest o pravima, izazovima i potrebama studenata u Novom Sadu.

Dodatno, konferencija ima za cilj da poveže i informiše studente o mogućnostima angažovanja u studentskim organizacijama, podršci mentalnom zdravlju, programima usavršavanja, stručnih praksi i mobilnosti koji su im dostupni, povodom obeležavanja Međunarodnog dana studenata.

Panel diskusija o mentalnom zdravlju studenata “Student pita”

Panel se organizuje u saradnji sa Univerzitetskim debatnim klubom u Novom Sadu. Ovaj panel predstavlja priliku za razmenu informacija i iskustava između stručnjaka i studenata, doprinoseći stvaranju osnažujuće i podržavajuće studentske zajednice.

Na panelu ćemo voditi razgovor o nalazima istraživanja OPENS-a na temu mentalnog zdravnja studenata koji su stečeni kroz okrugli sto i anketno istraživanje i direktnim radom sa mladima. Rezultate istraživanja će pre panela predstaviti Slavica Ranisavljev Kovačev, a otvoreni razgovor na panelu o mentalnom zdravlju omogućiće studentima da se bolje informišu, smanje stigmu i osećaju podržano u svojim izazovima i naporima za unapređenje mentalnog blagostanja.

Fishbowl diskusija sa studentskim organizacijama

Kroz “Fishbowl” diskusiju ćemo promovisati rad i programe studentskih organizacija sa ciljem da inspirišemo studente da se angažuju u studentskim organizacijama i drugim inicijativama koje doprinose pozitivnim promenama.

Angažovanje studenata u studentskim organizacijama ima izuzetno važan uticaj na razvoj veština koje doprinose kako ličnom, tako i profesionalnom razvoju, kao što su liderstvo, timski rad, organizacione veštine, komunikacija, kreativnost, rešavanje problema, preduzetničke veštine, umrežavanje i samopouzdanje. Na kraju, čućemo od predstavnika studentskih organizacija kako aktivizam studenata u studentskim organizacijama može unaprediti njihovo mentalno zdravlje.

World cafe – mogućnosti za za neformalno učenje, zaposlenje, stručnu praksu i mobilnost studenata

Na kraju, u formi World café-a (4 runde po 15 minuta) predstavićemo postojeće programe i mogućnosti za neformalno učenje, zaposlenje, stručnu praksu i mobilnost studenata, s namerom da podstaknemo studente na dalje angažovanje, lični i profesionalni razvoj.

Upoznavanjem sa dostupnih programima neformalnog obrazovanja i stručnim praksama informisaćemo studente kako da steknu relevantne veštine i iskustvo za buduću karijeru. Isto tako, motivisanjm studenata da odu na putovanje, razmenu ili studije u inostranstvo, studenti će razumeti kako međunarodno iskustvo unapređuje jezičke veštine, razumeju različite kulture i perspektive, i razviju sposobnost prilagođavanja različitim okruženjima.

Sve ove komponente zajedno će doprineti razvoju samopouzdanja, komunikacijskih veština, fleksibilnosti i adaptabilnosti, što će značajno uticati na lični i profesionalni napredak studenata.

Broj učesnika na konferenciji je ograničen, zbog čega je važno popuniti formu na LINKU.

Registrovanim učesnicima će biti obezbeđeno osveženje i ručak, a agenda konferencije će biti dostavljena na mejl neposredno pred sam događaj.

Satnica konferencije

13:00 – 13.30 Dolazak i registracija učesnika

13:30-13:40 Dobrodošlica, Katarina Živanović, saradnica u OPENS programu

13.40-13.55 Prezentacija rezultata istraživanja OPENS-a “Mentalno zdravlje studentske populacije”, Slavica Ranisavljev – Kovačev, saradnica u OPENS progamu

13:55-15:10 Panel “Mentalno zdravlje, studenti?”, Univerzitetski debatni klub u Novom Sadu, moderatorkinja Milica Lekić

Učesnice panel diskusije:

  • Milana Katašić, koordinatorka psihološkog savetovališta za mlade Infopolis
  • Dolores Milošev Erdeg, influenserka Zdrava priča sa Dolores
  • Milica Pajić, psihološkinja, suosnivačica udruženja Praxum

15:10-15.45 Ručak

15:45-16:30Fishbowl” sa studentskim organiazcijama; diskusija o ličnom i profesionalnom razvoju kroz angažman u studentskim organizacijama

16:30 -17:00 Kafe pauza

17:00-18:00 World Café o programima i mogućnostima za neformalno učenje, zaposlenje, stručnu praksu i mobilnost studenata (4 runde po 15 minuta)

18:00 Zatvaranje konferencije

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »