DŽENIS DŽOPLIN ZAVRŠILA LETNJU TURNEJU

Ove sezone, Ansambl predstave “Ko je ubio Dženis Džoplin?” održao je letnju turneju na gostovanjima u Srbiji i regionu. Hronološki, ovogodišnju turneju proveli su na narednim festivalima:

  1. jun 2021. – „Pozorišni maraton“, Sombor
  2. jul 2021. – „Belef“, Beograd
  3. jul 2021. – „Teatar fest Petar Kočić“, Banja Luka
  4. jul 2021. – „Ohridsko leto“, Ohrid
  5. avgust 2021. – „Viminacijum fest“, Požarevac
  6. septembar 2021. – „Teatar na raskršću“, Niš

Ova predstava je omaž muzici kakva više ne postoji. Muzici koja nema formulu za uspeh nego emociju za deljenje. Muzici koja nije matematika nego organska potreba. Želim da ova predstava inspiriše i osnaži mnoge da budu ono što jesu, a ne ono što se od njih očekuje ili im se kao obavezno nameće. Navodi Tijana Grumić, dramska spisateljica.

Bojana Milanović i Sonja Isailović istakle su zahvalnost i čast povodom nagrada:

„Ovakva podrška meni, a i svima nama iz ekipe je od izuzetnog značaja, jer nas podstiče da predstavu čuvamo, negujemo i iz nje iznova učimo i inspirišemo naše generacije, a i one koje tek dolaze. Od srca se zahvaljujem“, istakla je Sonja Isailović, dok je Bojana Milanović rekla: „Ponosna sam na našu ekipu! Hvala publici i žiriju koji su prepoznali važnost i značaj ove predstave“.

Nakon mnogobrojnih nagrada, predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin?” nastavlja da niže uspehe, te rediteljka predstave Sonja Petrović ističe da joj posebno važna i draga nagrada za najbolju predstavu.

„Upravo ta nagrada govori o našem kolektivnom radu i verovanju u ovu predstavu, koju smo podjednako gajili kao tim od samog početka njenog stvaranja. Ohrabruje me i saznanje da se hrabrost u pozorištu nagrađuje i neguje. Ta činjenica uliva nadu da će se pojaviti nova generacija pozorišnih umetnika koja je spremna da razbijaja tabue i formalnosti, tako što stvara iz sopstvene potrebe, a ne zadatih formi. Hvala banjalučkoj publici i žiriju za ovaj vetar u leđa”, rekla je Sonja Petrović.

„Njihova igra doseže izuzetne glumačke domete kroz vrhunsku vokalnu interpretaciju, snažan emotivni naboj, buntovnu energiju i stav. Postaje vapaj za pobunom i podseća nas na značaj i osobenost Dženis Džoplin, subverzivne i autentične umetnice i žene, koja podstiče stav antiratne generacije, kritikuje i ruši nametnute društvene norme upitnih vrednosti”, smatraju Darko Nedeljković, scenograf, Miran Hajoš, producent, i Snežana Trišić, rediteljka, koji su ove godine bili u žiriju „Viminacijum festa”.

Ansambl predstave “Ko je ubio Dženis Džoplin?” poneo je pet nagrada sa festivala u Banjaluci, a sa Viminacijum festa: glumice Bojana Milanović i Sonja Isailović podelile su Zlatnu fibulu. Takođe, glumice koje su u predstavi tumačile dve strane lika rok i bluz pevačice nagrađene su na festivalu „Teatar na raskršću“ – Bojana Milanović dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu, dok je u ruke Sonje Isailović otišla nagrada za najbolju mladu glumicu.

O PREDSTAVI…

Predstava “Ko je ubio Dženis Džoplin?” izvodi se u koprodukciji OPENS-a i Srpskog narodnog pozorišta, u režiji Sonje Petrović i po originalnom tekstu Tijane Grumić.

Deo zarade od predstave biće namenjen osnaživanju mladih devojaka i žena kroz OPENS-ov Fond za lični razvoj mladih.

U predstavi igraju: Bojana Milanović, Sonja Isailović, Vukašin Ranđelović, Dimitrije Aranđelović, Stefan Vukić, Petar Banjac, Filip Grubač i Igor Sakač.

Scenograf je Željko Piškorić, kostime potpisuje Senka Ranisavljević, dizajn svetla  je Marko Radanović, a za muzički repertoar zadužen je UV bend u živom izvođenju.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »