Kako da sinergija nastavi da živi

Uz dva dana različitih panela, radionica, predavanja i drugih interaktivnih aktivnosti koji su u fokus stavili mlade u godini kada je Novi Sad Omladinska prestonica Evrope, završena je dvodnevna konferencija “Mladi – trendovi i inovacije”, koju OPENS organizuje u partnerstvu sa Centrom za omladinski rad.

„Pričamo o sistemskoj brizi o mladima, ali da bismo o tome uopšte govorili, moramo da razumemo uopšte koji su tu akteri sve uključeni, jer da bismo imali sistemski pristup i jasno razumevanje toga šta sve nosi jedan kontinuirani rad sa mladima, moramo da znamo i šta sve čini omladinsku politiku, kako se radi s mladima i koliko infrastruktura, kao što je na primer Omladinski centar, igra veliku ulogu u razvoju mladih i ispunjavanju njihovih potreba“, objašnjava koordinator OPENS-a, Vukašin Grozdanović.

Konferencija je pružila priliku mladima da se na jednom mestu susretnu sa  akterima omladinske politike, influenserima i omladinskim radnicima.

„Važno je da vidimo kako sad ta sinergija koja je stvorena, i sve ono što je stvoreno radom sa mladima u Omladinskoj prestonici Evrope, na neki način da bude potpomognuto ne samo finansijski, nego i od strane svih nivoa vlasti, da ta sinergija nastavi da živi, kako bi i kvalitet života mladih bio mnogo bolji,“ kaže savetnica ministra za omladinu u Ministarstvu omladine i sporta,  Snežana Klašnja.

Tokom prvog dana konferencije, više od 170 učesnika iz cele države imalo je priliku da čuje o primerima dobre prakse koji se odnose na kontinuiran rad sa mladima, novim i inovativnim programima za mlade i stepen uključenosti mladih u procese donošenja odluka. Zbog toga se Konferencija i organizuje u partnerstvu sa Centrom za omladinski rad (CZOR) koji je ujedno i jedna od organizacija osnivačica OPENS-a.

CZOR 18 godina radi u oblasti sistemske brige o mladima. Tokom rada ostvarili smo značajne rezultate i bili pokretač brojnih inovativnih praksi. Takođe, CZOR prvi u Srbiji uvodi i sprovodi formalno obrazovanje za omladinske radnike/ce, kroz univerzitetski kurs, osnovne i master studije u saradnji sa međunarodnim i lokalnim univerzitetima. Do sada je obučeno oko 420 omladinskih radnika i radnica, što je značajno doprinelo profesionalizaciji omladinskog rada u Srbiji, uključujući i iniciranje uspostavljanja NAPOR-a i uvođenje politike o zaštiti i sigurnosti dece i mladih u omladinskom radu“, objašnjava Anja Jakšić, portparolka te organizacije.

Drugog dana konferencije, u bioskopu Arena sinepleks, održan je panel o inovativnim pristupima u radu sa mladima i omladinskom radu, koji mogu da se koriste danas, pod nazivom „Čemu su mladi naklonjeni“.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »