Kako izgleda prva poseta psihološkom savetovalištu?

Psiholozi se trude da budu što dostupniji mladima, tako da savetovanje trenutno možeš zakazati telefonom, ali i mejlom, putem društvenih mreža ili u direktnom kontaktu sa psihologom. Sama psihološka podrška se može pružiti i onlajn, mada je zastupljenije da se susreti odvijaju direktno, u fizičkom prostoru.

Okruženje i prvi utisci

Ukoliko se odlučiš za rad uživo sa psihologom u prostoru možeš očekivati udobne stolice ili fotelje (ležanje na kauču više nije uobičajeno), miran i topao prostor koji pruža sigurno okruženje za rad na svim pitanjima sa kojima si došao.

Iako se okruženje u kojima kreneš na podršku može razlikovati, početni susret će biti svuda biti veoma sličan. Zajedno sa psihologom/psihoterapeutom ćeš definisati šta je problem na kojem trenutno najviše želiš da radiš i koji je krajnji rezultat ili promena koju želiš da postigneš. Ovaj problem, i konačni cilj se može menjati kroz susrete i pitanja koja se na tim susretima budu otvarala. Ipak, ceo proces psihološkog savetovanja se zasniva na onome što opažaš kao svoje potrebe, prepreke, osećaje želje, mogućnosti, a koje ćeš sa psihologom dalje razrađivati, bolje razumeti i dobijati savete (a nekad i zadatke) kako da uvedeš željenu promenu.

Uspešnost psihološke podrške

Istraživanja navode da se uspešnost psihološke podrške zasniva na želji, potrebi pojedinca za promenom, stručnošću psihologa/psihoterapeuta i međusobnim poverenjem, odnosnom koji se ostvari. Poverenje je izuzetno važna stvar u psihološkoj podršci, poverenje da će osoba sa druge strane razumeti, da želi da pomogne i da ima kapaciteta da pomogne. Poverenje se gradi kroz susrete i nekada može doći ranije, a nekada kasnije. Ipak, verovatno ćeš nakon već prvih nekoliko susreta susreta imati unutrašnji osećaj koji će ti govoriti da li je to sigurno mesto u kom možeš biti svoj/a, i izneti one stvari koje možda nikada nisi naglas rekao/la, na kojoj ćeš pre svega osetiti toplinu, podršku i razumevanje.

Ponekad do ovog osećaja ne dođe i tada je skroz u redu potražiti pomoć nekog drugog. Mi često do psihološke podrške dolazimo preko preporuke svojih prijatelja ili porodice, ali to ne znači da će nam ista osoba odgovarati. Kao što biramo ljude sa kojima ćemo provoditi vreme, saradnike, tako biramo i osobu koja će biti sa nama dok se suočavamo sa nekim unutrašnjim pitanjima.

Otkrivanje sebe

Psihološka podrška može da bude istovremeno veoma osnažujuća, pokretačka, da donosi olakšanje i jasnoću u mislima i osećajima. U isto vreme, ona može biti i bolna jer pokreće pitanja na koje se nismo usudili da ranije odgovaramo, uvodi promene koje nam je ponekad teško da napravimo, ili koja izazivaju strah. U okviru psihološke/psihoterapijske podrške nema tabu tema. Psiholog želi da vidi i prihvati osobu onakva kakva je, jer je sve ono o čemu mislimo i osećamo deo jednog ljudskog iskustva i kao takvo vredno slušanja.

Otkrivanje sebe nije jednostavan proces, na susretu sa psihologom treba biti otvoren i iskren, ali istovremeno pratiti svoje granice. U redu je, postepeno sa rastom poverenja otvarati teme koje doživljavamo kao ličnije i intimnije.

Autorka: Slavica Ranisavljev Kovačev

Ukoliko želiš da stupiš u kontakt sa besplatnim psihološkim savetovalištem, poseti stranicu Sazvežđe podrške i pronađi vrstu podrške koja odgovara tvojim potrebama.

Sazvežđe podrške je deo OPENS projekta “Mladi u centru održive zajednice” koij finansira Gradska uprava za sport i omladinu Grada Novog Sada.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »