KO JE USPEO DA USREĆI NOVI SAD?

Omladinsku prestonicu Evrope Novi Sad posetilo je 250 mladih iz 60 različitih zemalja sveta u okviru festivala koji se održava već trinaestu godinu za redom pod nazivom „Međunarodna studentska nedelja u Beogradu“.

Ove godine festival je bio održan pod sloganom „Budućnost zove“ od 14. do 22. jula i kroz različite radionice, u okviru edukativnog dela festivala, bavio se novim tehnologijama i 4.0 revolucijom sa fokusom na informacione tehnologije, blockchain i game developing. A za one umetnički nastrojene, prisutne su i radionice mjuzikla, stripa i filma.

„Radionice traju pet dana po četiri sata. Svaka radionica ima svog moderatora koji su naši i inostrani mladi stručnjaci. Od najvećih događaja u okviru celog festivala izdvaja se Art night koji je bio humanitarnog karaktera. Kako je ovo prvi put za trinaest godina da vodimo mlade negde izvan Beograda, a Novi Sad je ove godine Omladinska prestonica Evrope, želeli smo da ih dovedemo tom prilikom i da vide kako izgleda grad koji nosi tu titulu“, kaže predsednica Međunarodne studentske nedelje u Beogradu, Nataša Pantić.

Festival se svake godine održava sa novom temom i novim ciljevima, a glavni cilj je da se kroz promociju multikulturalizma i interkulturalnog dijaloga kod mladih probudi timski rad, razumevanje i tolerancija kao podsticaj na poboljšanje starih i sticanje novih veština.

„Na radionicama je bilo zanimljivo, kako druženje, upoznavanje, tako i sam rad. Predavači su bili baš dobri i trudili su se da nam priliže svaku temu tako što su pričali neke stvari iz njihovog iskustva. Smatram da svako u nekoj meri treba da zna nešto o temama na kojim smo radili i verujem da su svima ove radionice bile korisne. Jako volim Novi Sad i drago mi je što smo baš njega posetili. Želja mi je da se jednog dana preselim u ovaj grad,“ kaže jedan od učesnika.

Imajući u vidu da je većina mladih prvi put u Srbiji i da nema često priliku da poseti našu držvu, organizatori su odlučili da im pruže priliku i da se na jedan dan upoznaju sa Omladinskom prestonicom Evrope. Kao Evropska omladinska prestonica za 2019. godinu i grad koji je orijentisan na osnaživanje mladih za aktivno i jednako učešće u društvu, Novi Sad je reprezentativan primer kako se u Srbiji ulaže u mlade i pruža im podrška da budu pokretači promena u okviru svojih zajednica.

„Ova saradnja je inicirana od strane „Međunarodne studentske nedelje u Beogradu“, i mi smo je oberučke prihvatili. Naravno da su naši programi dostupni mladima u Novom Sadu ali ono što smo želeli ovim putem da uradimo, jeste da pružimo priliku mladima iz cele Srbije i sveta da dođu u Novi Sad i da vide šta nudi Omladinska prestonica Evrope i koje su prilike za mlade. Želimo da podržimo događaje koji postoje na nacionalnom nivou a ne samo na lokalnom,“ kaže asistentkinja koordinatorke za međunarodnu saradnju Katarina Živanović.

Novi Sad je na jedan dan postao najsrećniji grad jer će ostati u sećanju mladih koji će već sutra biti na nekim drugim stranama sveta.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »