KONKURS ZA MLADE UMETNIKE: DOLAZIMO!

Konferencija povodom otvaranja javnog konkursa za podršku mladim umetnicima u 2023. godini održana je u Omladinskoj kulturnoj stanici OPENS.

Mreža kulturnih stanica sa fokusom na Omladinsku kulturnu stanicu OPENS i Omladinski savez udruženja OPENS raspisuju konkurs za podršku mladim umetnicima pod nazivom “DOLAZIMO!”

Ideja konkursa je nastala kao produkt želje da se svetla upere na umetnike koji do sada nisu imali priliku da steknu svoje mesto na gradskoj umetničkoj sceni.

„Omladinska kulturna stanica OPENS je, kao deo Mreže kulturnih stanica, tematski usmerena na umetničko i kulturno stvaralaštvo mladih, pa su pokretanje ovog javnog poziva kao i vid realizacije samog projekta, očekivan rezultat tog usmerenja i našeg cilja da podržimo stvaralaštvo mladih. OPENS je prirodan partner za ovu vrstu saradnje, imajući u vidu da najbolje poznaju potrebe i način izraza mladih, a mi kao Mreža sa druge strane, smo tu da prepoznamo umetnički i kreativni aspekt tog izraza. Posebno nas raduje što se ova saradnja razvija i specijalizuje nakon završetka godine titule, što je, verujemo, najbolji pokazatelj održivosti ove saradnje, ali je ujedno i pokazatelj postojanja izrazito snažne volje da ovakvi projekti nastave da postoje“ – istakla je Adriana Dondo ispred Mreže kulturnih stanica.

Ovaj projekat pokušaće i da otvori neka važna pitanja koja se tiču samog položaja mladih stvaralaca, kroz podkast serijal u saradnji sa Šok zadrugom.

„Želimo da se fokusiramo na problematiku koju danas imaju mladi umetnici, pre svega na lokalnoj sceni, kako žele da joj pristupe, kako se osećaju, kako vide sebe u ovom formatu, šta uviđaju kao neke poteškoće za u budućnosti, šta uviđaju da im je potrebno da bi prosto mogli da dođu u sam fokus, a i da se čuju njihovi glasovi o savremenoj umetničkoj sceni uopšte“ rekla je Darija Dragojlović iz Šok zadruge.

Javni konkurs je namenjen fizičkim licima starosti od 18 do 30 godina. Pravo učešća na konkursu imaju pojedinci ili grupe, bez obzira na studentski i poslovni status, koji žive i/ili rade na teritoriji opštine Novi Sad.

Milica Stojadinović iz Omladinskog saveza udruženja OPENS istakla je da: „Time što je mladima tokom ovog konkursa, pored novčanih sredstava, obezbeđen i prostor za izlaganje, kao i podrška tokom celog procesa, dovodi do toga da umetnici mogu da se oslobode na način da se usmerena samu umetnost, te ih vraća onome što je svrha umetničkog poziva – stvaralaštvo. Konkursi ovog tipa nisu toliko česti i mladi umetnici ne dobijaju prostora koliko bi trebali, te ovakav projekat može poslužiti kao primer dobre prakse.“

Sredstva obezbeđena ovim konkursom, od strane Mreže kulturnih stanica, odnosno Kulturnog centra Novog Sada čiji je Mreža deo, iznose ukupno 400.000 dinara neto i biće 10 nagrađenih učesnika sa po 40.000 dinara.

Javni konkurs se raspisuje povodom finansiranja/realizacije programa u prostorima kulturnih stanica, s akcentom na Omladinsku kulturnu stanicu OPENS.

Konkurs se otvara danas 31.3.2023. godine, a prijave traju do 30. aprila 2023. godine.

Sve detalje konkursa možete naći sajtu Mreže kulturnih stanica (link do konkursa možete naći OVDE).

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »