KONKURS POSLOVICE: VANVREMENSKE MUDROSTI

Omladinski savez udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope- OPENS“ u partnerstvu sa Gradom Novim Sadom, Gradskom upravom za sport i omladinu, Vladom Autonomne Pokrajine Vojvodine, Pokrajinskim sektretarijatom za sport i omladinu, Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice i Maticom Srpskom raspisuje konkurs za pisanje kratkih priča na temu (zadatih) srpskih narodnih poslovica, za učenike koji pohađaju srednje škole sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Kratke priče se pišu na temu sledećih poslovica:

  1. Zlo je ko ne zna, a učiti se ne da.
  2. Kad se jede i pije, onda je dosta prijatelja.
  3. Ako je crn, nije đavo.

Priče treba da budu opis životnih situacija koje učesnici konkursa vide kao najbolji primer koji bi predstavio odabranu poslovicu u svakodnevnom životu. Nagrađeni radovi će biti korišćeni kao scenario za kratke animirane filmove, koji će biti sažeta poruka o mudrosti poslovica i tome koliko su primenljive u svakom vremenskom periodu. Stoga je potreban što detaljniji opis scena koje predstavljaju navedenu poslovicu (dijalozi, skice, crteži ili karikature su dobrodošli, ali samo kao dopuna pisanog rada).

Primere animiranih filmova koji su napravljeni tokom prošlih konkursa možete pogledati na LINKU.

Potrebno je da profesori maternjeg jezika, istorije ili filozofije na jednom ili više časova obrade temu narodnih poslovica kao primer vanvremenskih umotvorina i podstaknu učenike da daju primere gde vide da one važe i danas. Pisanje radova može biti pojedinačno ili u timovima (do tri učenika).

UPUTSTVA ZA RADOVE:

Radovi treba da budu u pisanoj formi (Microsoft Word, font: Arial, veličina: 11, pismo: ćirilica) i da budu minimum na jednoj, a maksimalno na tri stranice).

Po konkursu će se nagrađivati pojedinci (timovi), škole i nastavnici:

  1. Svaki pojedinac ili tim može učestvovati na konkursu sa po jednim radom. Za svaku od 3 oblasti (poslovica), bira se po jedan najbolji rad, a svaki od njih će biti nagrađen sa po 60.000,00 dinara.
  1. Da bi škola ispunila uslove za nagrađivanje treba da pošalje minimum dva rada za svaku od 3 oblasti (poslovica), znači najmanje 3 puta po 2 rada.
  2. a) Škole iz kojih nagrađeni radovi iz zadatih 3 oblasti (poslovica) dolaze, biće nagrađene sa 30.000,00 dinara (pod uslovom da je poslala najmanje po dva rada za svaku od 3 oblasti (poslovica).
  3. b) Škola koja pošalje najviše radova koji odgovaraju uslovima konkursa (pod uslovom da je poslala najmanje po dva rada za svaku od 3 oblasti (poslovica), biće nagrađena sa 60.000,00 dinara.
  4. Profesor (mentor) svakog od 3 nagrađena rada (pojedinca ili tima), biće nagrađen sa po 30.000,00 dinara. Zadatak profesora (mentora) jeste da iskontroliše pravopis radova svojih učenika (timova) i da proveri da li radovi ispunjavaju sve uslove konkursa (kucana forma, broj stranica, pravilno obeleženi).

SLANJE RADOVA:

Škola sve radove treba da pošalje elektronskim putem na adresu office@opens.rs pod nazivom mejla : Konkurs Poslovice 2021/2022 APV i  navesti naziv škole.

Svaki rad treba da bude obeležen na sledeći način : Odabrana poslovica, ime pojedinca (ili tima), razred, mentor, naziv škole, mesto.

Primer:

Ako je crn, nije đavo, Petar Petrović, II2, Ivana Ivanović, Gimnazija „Svetozar Marković“ Subotica

Sve dodatke (crteže, karikature ili slično ukoliko nije prebačeno u elektornsku formu), poslati na adresu Omladinski savez udruženja OPENS, Bulevar Despota Stefana broj 5, Novi Sad. Za svaki dodatak naznačiti kojem radu pripada.

Radovi koji ne odgovaraju navedenim uslovima konkursa neće biti uzeti u razmatranje.

Početak konkursa je 20. Sepetmbar 2021. godine. Informativni sastanak na kome možete doći i postaviti sva pitanja u vezi sa konkursom održaće se 28. septembra u Omladinskom Centru OPENS, ulica Bulevar Despota Stefana 5 (Kineska četvrt iza Limanskog parka), sa početkom u 12 časova. Prijave za dolazak na informativni sastanak potrebno je poslati putem mejla office@opens.rs najkasnije do 26. septembra,  a prijavljeni učesnici će detaljna uputstva dobiti  putem mejla 27. septembra. (Putni troškovi biće refundirani kao i obezbeđeno osveženje i koktel nakon sastanka).

Krajnji rok za slanje prijava je 11. oktobar do 17 časova.

Proglašenje pobedničkih radova biće u decembru 2021. godine, sa naknadno objavljenim datumom.

Neka pobede najmudriji! 🙂

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »