KONKURS POSLOVICE: VANVREMENSKE MUDROSTI

Poslovice karakterišu svaki jezik i svaku  kulturu pojedinačno,  zato se Omladinski savez udruženja, OPENS,  u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, Vladom Autonomne Pokrajine Vojvodine, Gradom Novim Sadom, Maticom Srpskom i Radio – televizijom Vojvodine  2019. godine  odlučio za konkurs pisanja kratkih priča na temu  srpskih narodnih poslovica. Konkurs je bio namenjen učenicima koji pohađaju srednje škole sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine  Vojvodina kao i za srednje škole  sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

U saradnji sa Maticom Srpskom odabrali smo sledećih šest poslovica:

 

  1. Kad najviše grmi, najmanje kiše pada.
  2. Vuk dlaku menja, ali ćud nikada.
  3. Ko drugom jamu kopa, sam u nju pada.
  4. Pametan polako ide, a brzo dođe.
  5. U tuđem oku vidi slamku, a u svome grede ne vidi.
  6. Ne gleda Bog na kaljave noge, već na čisto srce.

 

Nakon završenog konkursa pristiglo je 1024 rada iz 35 srednjih škola, od kojih je 899 radova odgovaralo uslovima konkursa. Zbog velikog broja pristiglih radova zakazali smo objavu pobedničkih radova najkasnije do 15. juna, počevši od petka, 12. juna 2020. godine kada ćemo objaviti pobednike prve poslovice. Najuspešniji  radovi biće korišćeni za  scenario kratkih animiranih filmova, te novčano nagrađeni. Cilj projekta jeste da se učenici srednje škole animiraju, podstaknu i povežu sa tradicijom i kulturom svoje zemlje  na drugačiji, moderniji način.

 

PODSETIMO SE USLOVA KONKURSA:

Po završetku konkursa nagradićemo pojedince (timove),  škole i nastavnike, tačnije iz svake oblasti po jednu kratku priču. Svaki pojedinac ili tim mogao je  učestvovati na konkursu sa po jednim radom. Za svaku od 6 oblasti (poslovica), birao se po jedan najbolji rad, a svaki od njih nagradili smo sa po 60.000,00 dinara. Da bi škola ispunila uslove za nagrađivanje trebalo je  da se pošalje minimum dva rada za svaku od 6 oblasti.  Nagradili smo i škole iz kojih nagrađeni radovi iz zadatih 6 oblasti  dolaze sa 30.000,00 dinara. Škola koja bude  poslala najviše radova koji odgovaraju uslovima konkursa, nagradiće se sa 60.000,00 dinara. Takođe, profesori (mentori) svakog od šest nagrađenih radova (pojedinca ili tima), nagradiće se sa po 30.000,00 dinara.

Čitav proces realizacije  konkursa kao i dodele nagrađenih,  emitovaće se putem Radio-televizije Vojvodine, kao javnog servisa Republike Srbije.

Neka pobede najmudriji! 🙂

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »