OBELEŽAVANЈE MEĐUNARODNOG DANA MLADIH

Povodom Međunarodnog dana mladih (12.8.) OPENS je pokrenuo zajedničku omladinsku inicijativu NOVO SAD u saradnji sa nadležnim gradskim institucijama u okviru koje su na zelenoj površini, na glavnom novosadskom kupalištu Štrandu, iscrtani beli krugovi, kako bi ohrabrili javnost, a pre svega mlade, da bezbedno koriste otvorene prostore tokom pandemije i na taj način održavaju propisanu fizičku distancu.

Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj su prisustvovali:
– Ognjen Cvjetićanin, član Gradskog veća za sport i omladinu Grada Novog Sada
– Olivera Barišić, Javno komunalno preduzeće ”Gradsko Zelenilo”, Novi Sad
– Vukašin Grozdanović, Koordinator OPENS-a
– Dobrila Marković, Programski tim OPENS

„Želim da se zahvalim još jednom svim omladinskim organizacijama, i takođe OPENS-u koji je danas organizovao obeležavanje Međunarodnog dana mladih, te da im se zahvalim na svemu onome što zajedno činimo dobrom energijom“, rekao je Ognjen Cvjetićanin prilikom obraćanja.

Međunarodni dan mladih ove godine se obeležava pod specifičnim okolnostima jer smo svi zajedno, predhodnih nekoliko meseci morali da naučimo da živimo novu stvarnost. Stvarnost koja sa sobom nosi strah virusa i neizvesnosti, uticaja pandemije na studije, naše poslove i karijere. Vreme kada više nema pozorišnih proba, niti svirki. Vreme u kom se vraćamo kući, ne da bi proverili da li smo isključili ringlu, nego da ponesemo masku koju smo zaboravili i kada zbog te iste maske učimo da čitamo „iz očiju“, a ne sa usana. Kada nam nedostaje Matica, klavir, škola i simpatija. „Niko ne odustaje niti od leta niti od druženja sa ljudima, mi smo imali sjajnu saradnju sa OPENS-om i prijašnjih godina, doduše bio je to Festival boja, koji je pozivao mlade da provedu lepo vreme i da se zabave, ove godine to je jedna akcija kojom pokazujemo da u skladu sa okolnostima i u skladu sa situacijom pokazujemo odgovornost i disciplinu, te da na plaži negujemo bliskost na jedan novi način čuvajući distancu.“ – Olivera Barišić „Gradsko zelenilo“, Grad Novi Sad.

„Između obaveze da se svako od nas kao pojedinac ponaša odgovorno, obaveze da ostanemo zdravi i ne ugrozimo druge, a sa druge strane želje da se vratimo normalnim svakodnevnim, pogotovo letnjim aktivnostima, inicijativa NOVO SAD je mali, ali značajan zajednički korak ka pronalasku novog normalnog načina druženja i ostvarivanja bliskosti“, rekao je Vukašin Grozdanović prilikom obraćanja na konferenciji za medije.

„ Mi nismo mogli da utičemo na to da građane teramo da nešto urade ili ne urade, ali možemo da ih ohrabrimo da koriste ove krugove za održavanje fizičke distance, i ukoliko se ova akcija pokaže kao korisna i koliko se građani toga budu pridržavali, ideja je da se uradi i primeni na drugim prostorima u gradu gde se okuplja veći broj mladih, ali i drugih građana.“ Dobrila Marković – OPENS

Iscrtavanjem serije krugova na Štrandu stvorili smo jedan od prvih u Novom Sadu, ali i u Srbiji, prostora za sprovođenje fizičke distance gde podstičemo građane na odgovorno ponašanje u suzbijanju i prevenciji širenja pandemije. Prethodnih godina bojali smo grad bojama, a 12. avgusta na Štrandu bila je najbolja šarena žurka koja je slavila mladost, muziku, leto, slobodu. Ove godine i kroz inicijativu NOVO SAD pokazaćemo da mladi mogu i hoće da budu odgovorni, te da mislimo na prijatelje i pazimo na zajednicu u kojoj živimo.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »