MINIJATURNA STVARNOST – Počeo prvi Gaming opeNS

Negde, nekada davno postojali su vilenjaci i zmajevi koji su se neprestano ratovali. Ali, to nije bio običan rat jer su obe zaraćene strane imale svog džina koji im je šaputao svaki sledeći potez. Džinovi su njima bili potpuno nepoznati jer su mogli da vide samo njihove senke. Naš svet im je bio potpuno nerealan i sa njim su mogli da se susretnu samo kada izađu na bojno polje koje je svaki put bilo na različitim delovima sveta. Džinovi su na svaki put, sa sobom, vodili svoj mali svet. Kada odluče da započnu borubu oni rašire izbrazdanu tablu veličine njihovih šaka i pozdrave se sa vilenjacima, zmajevima i drugim Džinom koji tada predstavlja njihovog suparnika. U trenutku kad mali narod ugleda svetlost on postaje spreman za borbu. Kada je došao dan za najvažniji okršaj, kog su Džinovi zvali turnir u društvenim igrama, odlučili su da se na kratko presele u Novi Sad, Omladinsku prestonicu Evrope.

Dakle, nije ovo izmišljena priča i niko od nas ovde nije prolupao, ako si se zbog toga uplašio dragi čitaoče. Jednostavno, Omladinska prestonica Evrope Novi Sad je ove godine domaćin Evropskog timskog prvenstva u stono-strateškim igrama. Naš grad je ugostio mlade iz različitih zemalja sveta u kongresnoj sali Master centra. Takmičenje je po obimu svetskog karaktera ali se održava na teritoriji Evrope, pa po tome i nosi ime.

„OPENS podržava ovaj događaj i naša zona je postavljena ovde kako bi mladi mogli da se informišu i saznaju više o Omladinskoj prestonici Evrope. Danas ima preko 800 učesnika iz celog sveta i Evrope i važno je da goste upoznamo sa našom titulom,“ kaže asistent koordinatorke za omladinske aktivnosti Mladen Ilić.

Stonostrateške igre predstavljaju minijaturu džinovima i njihov novi svet. Tabla je veliko ratište koje stoji između dva igrača. Jedna borba nekad može da traje i do tri sata a za to vreme džinovi u ulozi takmičara opušteno interaktuju jedni sa drugima i druže se, što i jeste jedini način da vilenjaci i zmajevi opstanu.

„Stono-strateške igre pružaju čoveku nešto što elektronske ne mogu. Preko puta tebe sedi živ čovek sa kojim možeš da pričaš, da se smeješ, da se svađaš. U tome je čar! Ove igre su bitne za omladinu kao jedan dodatan način socijalizacije. Kada su elektrosnke igre u pitanju, mi gubimo na socijalnom aspektu. Ljudi koji igraju ove igre su jednostavno upućeni da komuniciraju i druže se. Pravimo neku socijalnu mrežu gde imamo zajedničke interese i želje i neke svoje teme, što je u ovo vreme mnogo bitno,“ kaže organizator Vladimir Ćurčić..

Borbe traju pet dana, dok su prva dva dana rezervisana za igre sa manjim brojem učesnika, ostalim danima se održava se timsko prvenstvo.

„Ovaj hobi mi pruža mogućnost da upoznam ljude iz celog sveta. On nije baš zastupljen u Hrvatskoj a mislim da nije ni u ostalim zemljama regiona. Nekad je moglo da se skupi 100 aktivnih igrača, a danas je taj broj pao na 30/40. Održavaju nas klubovi i druženja bilo da su to naši lokalni ili strani,“ kaže učesnik Vedran Žuanić.

Na kraju, ovo je samo još jedan imaginarni svet koji predstavlja minijatuju našeg (realnog) sveta. Igre jesu mitske i ratničke što znači da su vilenjaci i zmajevi u ovoj priči potpuno stvarni jer je tematika pretežno naučno-fantastička.

Kažu da je najdosadniji deo igre skupljanje i pakovanje figurica u kofer, ali u tome i jeste čar. Nije sve u off/on tasteru.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »